Вторник, Януари 31, 2023
Follow Us

По всяко време на лечебния процес, пациентът има право да се откаже от продължаването му и да напусне лечебното заведение. Изключение от този принцип се прави само в два случая, изрично описани в закона, когато има психично заболяване и болният е настанен за принудително решение с решение на съда и когато страда от заболяване, чието нелечение може да доведе до увреждане (заразяване) на други лица. Отказът от определена лечебно-диагностична процедура, измежду няколко алтернативни, не е основание за изписване на болния.

Отказът от лечение се удостоверява с подпис от пациента (неговия родител, настойник или попечител) в медицинската документация. При нежелание и невъзможност, пациентът да подпише своя изричен отказ от лечение, обстоятелството се удостоверява с подпис на лекуващия лекар и свидетел.
В случаите, когато отказът е направен от родител, настойник или попечител, ръководителят на лечебното заведение може да пренебрегне изявлението, като се разпореди за извършването на лечебно-диагностични дейности, но само в случаите, когато те са животоспасяващи за пациента. Законът не позволява предварителен отказ от лечение при бъдещо развитие на определено заболяване, нито заместване на болния от неговите роднини в случай, че е недееспособен.


 

Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up