Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Студентите, както и всички други български граждани, подлежат на задължително здравно осигуряване. Всички студенти редовно обучение се осигуряват за сметка на републиканския бюджет до навършване на 26 годишна възраст. За студентите в университети в България, данните се подават служебно на Националната агенция по приходите.
Студентите редовно обучение в университети извън България имат две възможности:

Да се осигуряват в България за сметка на републиканския бюджет. В тези случаи, студентът трябва да представи в НАП удостоверение от съответния университет, за обстоятелството, че е записан като студент редовно обучение. Удостоверенията се представят за всеки семестър, като е необходим и легализиран превод.
Студент, който е задължително здравноосигурен в България може да не се осигурява в страната, в която учи, ако е в Европейския съюз, съгласно Правилата за координация на системите за социална сигурност.
Да се осигуряват в страната, в която учат. В тези случаи се подава заявление за отсъствие от България за повече от 183 дни в годината, за да не се начисляват здравни осигуровки.
По отношение на заплащането на здравните осигуровки, Законът за здравното осигуряване е определил като критерий единствено студентите да са редовно обучение и да не са навършили 26 годишна възраст. На осигуряване от републиканския бюджет подлежат както студентите приети по държавна поръчка, така и студентите с платено обучение. Не е от значение също дали университетът е държавен или частен.
Право на задължително здравно осигуряване за сметка на републиканския бюджет имат студентите, граждани на Република Македония, както и граждани на други страни, които са и български граждани по произход.


 

Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up