Вторник, Януари 31, 2023
Follow Us

Ако сте чужденец или българин, който за пръв път се среща с българската здравна система, следващите редове са за вас. Медицинската помощ в страната се оказва от лекари в спешна помощ, първична извънболнична помощ, специализирана извънболнична помощ и болнична помощ.
Спешна помощ можете да потърсите на телефон 112 или на място в центровете и филиалите, които се намират в по-големите градове.

Тя е безплатна на територията на цялата страна, независимо от статута на пациента.
Първичната извънболнична помощ се оказва от общопрактикуващи лекари, които играят ролята на пазачи на входа и разпределят, чрез направления пациентите към следващите нива.

Специализираната медицинска помощ се оказва от лекари специалисти в индивидуални практики или медицински центрове.
Болничната помощ се оказва от специализирани и многопрофилни болници, които могат да бъдат за активно или за продължително лечение и рехабилитация. Отделенията на болниците са класифицирани служебно по нива на компетентност, в зависимост, от които вида на извършваните в тях медицински дейности е ограничен.
С изключение на Спешната помощ, която се финансира от Правителството, дейността на всички останали лечебни заведения се финансира от Националната здравноосигурителна каса. Пациентът доплаща за всяко посещение при лекар 2.90 лева и 5.80 лева за всеки ден болничен престой, но за не повее от 10 дни в една година. Трябва да знаете също, че дейността на болниците е лимитирана, както финансово, така и по броя на обслужваните пациенти, така че при изчерпан лимити може, да ви откажат прием или да се наложи да заплатите за лечението. Много от медицинските изделия не се плащат изцяло или частично от НЗОК. Такива са например изкуствените стави, херниални платна, очни лещи и др.Пациентите, които не са задължително осигурени лица, заплащат медицинската помощ по цени, определени от самото лечебно заведение.
Ако сте чужденец и ви е разрешено постоянно или дългосрочно пребиваване в страната, то според закона сте задължително осигурено лице. Здравната вноска е 8% върху дохода и се разпределя 60/40 между работодател и работник. Ако през последните 5 години не сте платили повече от три вноски, губите здравноосигурителните си права. Можете да си направите и допълнителна здравна застраховка, която се предлага от част от застрахователните компании. Тази доброволна застраховка е единствената възможност за чужденци, които пребивават краткосрочно, защото законът не позволява доброволно застраховане в НЗОК.
Ако сте гражданин на страна член на Европейския съюз, то вие се ползвате и с възможностите на Европейската здравно осигурителна карта(ЕЗОК) за лечение при спешни състояния или ако имате издаден формуляр S2 за планово лечение. Тежката бюрократична процедура, попълването на множество документи и отказите на НЗОК да плати и при най-малка грешка е довела до там, че повечето лекари в извънболничната помощ избягват да работят с ЕЗОК. На нея можете да разчитате в болниците. През активния туристически сезон – по черноморските курорти през лятото и планинските през зимата е най-добре да поискате здравна застраховка от туроператора си, защото цените на медицинска помощ може да ви изненадат неприятно.
Ако не сте доволни от медицинската помощ можете да се оплачете на изпълнителна агенция медицински одит на Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на телефон:+359 2 80 50 463.
При проблеми, свързани със здравно осигурителните ви права можете да се обърнете към НЗОК на телефон +359 800 14 800 или online на Интернет сайта на НЗОК –http://nhif.bg
Ако имате нужда от допълнителна информация можете да се обърнете към нас.


 

Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up