Неделя, Март 29, 2020

pharmacistФармацевтите ще избират ръководство на съсловната си организация при нов начин на излъчване на делегати за конгреса. 

Това предвижда проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за съсловната организация на фармацевти.

Документът е публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане, което ще продължи до 29 март т.г.

Ако предлаганите промени станат факт, фармацевтите ще избират своя председател с два пъти по-малко гласове, отколкото досега.

При сега действащото законодателство върховният орган – контгресът на Българския фармацевтичен съюз се формира от 1 делегат на 10 души.

Организацията обединява 6400 фармацевти, което означава 640 представители за конгрес, а събирането на едно място на такава голяма група хора бе съмнение е трудно за осъществяване. С промените броят на делегатите ще бъде редуциран наполовина, тъй като се предвижда излъчването на 1 представител на 20 души.

Ако броят на дадена колегия не е кратен на 20 и останат повече от 10 души без представителство, ще се излъчи още един човек за Конгреса, се предлага още в проекта. Нов текст разписва още всяко решение на национално ниво да бъде задължително за регионалните колегии.

Новите правила за избор на делегати ще трябва да се приложат до 6 месеца от влизането в сила на промените в закона.

Този факт придобива особена важност в контекста на обстоятелството, че тази година съсловната организация трябва да проведе отчетно-изборен конгрес, който ще излъчи ново ръководство. Той обаче може да се забави, защото, ако са избрани по-малко от половината представители, законът предвижда да има отлагане от три месеца.

Според запознати обаче намаляването на броя на делегатите наполовина е категорично улеснение за провеждането на върховния форум на съсловната организация и няма да доведе до сериозни затруднения. 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up