Понеделник, Юли 06, 2020

Boltadj blumbergУправителят на НЗОК изказа мнение, че частните болници не трябва да ползват обществен ресурс. Ако това стане ще бъде преди всичко удар по пациента, заяви д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници и собственик на МБАЛ "Св. Богородица", в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.
Това, което каза д-р Дечев съвпада с предизборните документи на БСП. Атаката му към здравния министър и политическата класа съвпадна по време с обявеното от Президента създаване на съвет за стратегическо планиране. Нищо чудно двете неща да са свързани. Това изказвае е политическо, а не експертно. В случая Конституцията и нормативната уредба не позволява това, защото според юридическите лица не трябва да се делят заради формата на собственост.

"Най-доброто здравеопазване в Европа вече над 10 години е в Холандия, където има десетки частни лечебни заведения и фондове. Това е стопанска дейност, регламентирана с европейските директиви. За да се развива една такава дейност, са по-важни стимулите, а не регулациите".
Към днешна дата не е оправдана инвестиция създаването на частна болница, смята д-р Николай Болтаджиев. "Напоследък е забранено разкриването на нови болници. Трябва да се иска предварително съгласие за инвестиция. Не може да се сключи договори с Касата  - даже и за нови дейности на съществуващи болници. Това значи изоставане по отношение на медицината", посочи той.
"В момента действа старата посока. Министър Кирил Ананиев предложи двата здравни модела, направи работни групи. Като излезе Законът за бюджета на Здравната каса, се установи, че в него е залегнала политиката на рестрикции, държавна намеса и укрепване монопола на Касата.
Голяма част от увеличения бюджет ще бъде разпределена за погасяване на дължими средства към чужди каси. Цените на клиничните пътеки останаха същите, с малки изменения".
Не едно бе спечеленото дело от болници срещу НЗОК. Общо неизплатените средства са в размер на 123 млн. лева.
Още във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Проф.Вес.Борисов · преди 1 години
    Поздравления за д-р Н.Болтадджиев за откровенията и тревогата си, която споделя. Но доста еднотипни са вече неговите тревоги и има риск да станат банални за зрители, които го уважават. Всъщност нужно бе той ясно да каже от какво точно се оплаква?
    А безспорно има поводи за оплаквания. Но не звучи убедително да се говори от името на пациента - това е функция на пациентската организация, а не на хората от частния сектор. При всичкото ни уважение към тях, нека говорят само от свое име, ясно и точно да кажат с какво са заплашени частните болници, а с какво са заплашени пациентите ще кажат хора като д-р Стойчо Кацаров... Говорих с доста познати за това изявление на колегата - рейтингът на д-р Болтаджиев като човек с постоянни интервюта в медиите, щеше силно и светкавично да скочи нагоре, ако бе казал, че ВЪЗЕЛЪТ на проблемите ни ДНЕС са клиничните пътеки - инструмент за фалшива документация и невидимо източване ресурсите на здравната система - една от истинските заплахи за пациента!!!.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up