Понеделник, Юли 06, 2020

MadjarovBLSПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров заяви, че здравната система функционира макар и въпреки толкова много критики. Той обясни, че хората са по работните си места и работят макар и със затруднения.
„В някои периферни райони има липса на кадри, а в други райони има пренасищане“, очерта един от проблемите в здравеопазването председателят на БЛС.
„Желанието на всички нас, желанието на тези, които отговарят за здравеопазването, е да се оптимизира системата“, коментира той.

„Вотът на недоверие е нормален инструмент в ръцете на опозицията“, каза още д-р Маджаров и изрази надежда вотът да бъде поле за идеи и изказвания, които дават идеи как да се случи по-добре и да се оптимизира системата.
Той коментира и предложените два модела на здравеопазване.
„Това са предложения-концепции за промяна в начина, по който ще се финансира системата. Ние имахме предложение, това е решение на Управителния съвет, още преди две години, преди да излязат тези предложения, че за нас добрия вариант е да се запази солидарния модел на сега съществуващата каса с един малко по-ограничен пакет и да се даде възможност на хората да се осигуряват допълнително или застраховат, за да получат повече, отколкото гарантира пакетът. Защото ние смятаме, че средствата, които може да си позволи нашето общество като събрани здравноосигурителни вноски, не могат да осигурят в пълна степен качество на здравеопазване такова, което всички ние очакваме и не на последно място на това се дължат недостатъците, на които всички ние сме свидетели“, посочи д-р Маджаров.
„След като има плащане извън пакета, значи здравеопазването в момента функционира не с парите, които се събират като здравни осигуровки, а с още толкова“, обобщи той.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up