Събота, Декември 07, 2019

BAPZGПредседателят на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева внесе становище в Министерството на здравеопазване във връзка с предложените от Кирил Ананиев два модела за реформа в здравеопазването.
“На 12.09.2018 г. проведохме заседание на УС на БАПЗГ и се запознахме подробно с предоставения ни от МЗ материал по посочената тема. Дискусията протече отговорно и с голяма доза критичност. Поздравяваме Ви за отговорното решение да поставите на широко обществено обсъждане новия модел и изцяло заставаме зад неговите цели. Според нас и двата модела имат добри страни, но и много неясноти, които надявам се ще бъдат уточнени след официалното представяне на модела на Националната кръгла маса на 26.09.2018 г.”, пише в становището, адресирано до министър Ананиев.

В него се уточнява, че едва след провеждането на обявения форум БАПЗГ ще направи конкретни коментари на представените варианти и ще отправи предложения.
Становището на съсловната организация обръща внимание на министър Ананиев върху следните въпроси:
- важната роля на съсловните организации при вземането на решения и настояване БАПЗГ да бъде приета като равностоен партньор в договорния процес;
- необходимостта от специален подход към хората с нередовни здравни вноски;
- има ли предвиден механизъм за съхраняване на малките лечебни заведения, особено в отдалечени или трудно достъпни региони;
- кой и в какъв процент ще поеме здравните осигуровки на децата, учащите се, държавните служители и хората в социален риск.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up