Понеделник, Юли 06, 2020

лекарД-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви по bTV , че личните лекари не са съгласни, когато трябва да се върши някаква социална дейност, тя да е за сметка на лекарския труд. Той коментира исканото от джипитата повишаване на таксата за преглед. Брънзалов обясни, че преди време таксата е била процент от минималната работна заплата. Преди 5 – 6 години политиците решиха да я замразят. Оттогава минималната работна заплата се повиши два пъти.

„А и 2,90 лв. преди шест години е различно от 2,90 лв. сега”, посочи той.
„Отделно, голяма част от пациентите са освободени от такса на базата на някакъв нормативен акт. Пенсионерите пък заплащат 1 лв., а разликата, чрез Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването и НЗОК, след известно време може да стигне и до нашите сметки”, обясни лекарят и допълни, че последното забавяне е било четири месеца.
„Колегите с повече дечица в практиката например, особено в този период, може цял ден да работят и да си тръгнат с празен джоб, защото децата не заплащат такса. Някой е освободил пациентите от такса, нека този някой да си я поеме”, препоръча той.
Брънзалов обаче уточни, че сдружението не е фиксирало какво повишение иска, с което отрече тиражираната от някои медии сума от 5,10 лв.
„Минималната работна заплата трябва да е един маркер, готови сме за разговори, защото проблемите са много, а напрежението расте”, каза той.
„Лекарският труд у нас е силно девалвиран. Кабинетите са обзаведени от самите общопрактикуващи лекари, които същевременно плащат и наеми, консумативи, осигуровки на сътрудниците си. За да няма банкрутирали джипита, трябва да се вземат мерки”, изтъкна още д-р Брънзалов.
Повече подробности вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up