Сряда, Юли 08, 2020

париВ писмо до министъра на здравеопазването и до управителя на НЗОК от Българския лекарски съюз предлагат всеки пациент, получил медицинска помощ от лекар в извънболничната помощ, да заплаща пълния размер на потребителската такса, а след това при нужда да иска пълното или частичното ѝ възстановяване от службите на Министерството на труда и социалната политика. За целта е необходимо министърът на здравеопазването да поеме законодателна инициатива.

От БЛС посочват, че потребителската такса отново трябва да бъде обвързана с размера на минималната работна заплата, информират от novini.bg. Целта на това предложение е принципно решаване на проблема с отчитането на сумите от потребителската такса, допълват в писмото си от съсловната организация и припомнят, че плащането на тази такса има и възпиращ ефект - ограничаване на ненужното ползване на здравната система.
В писмото на БЛС се казва още, че личните лекари нямат техническа готовност за новия начин на отчитане пред НЗОК, според който те трябва да описват и номера на издадения касов бон. От организацията настояват срокът за влизането в сила на новото отчитане да бъде променен и посочват още, че такъв начин на отчитане ще доведе до забавяне в медицинското обслужване на пациентите.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up