Вторник, Август 11, 2020
Защо властта избяга от дебата за КОВИД-19?

Петима лекари поканиха членовете на Националния оперативен щаб (НОЩ) на публичен дебат по всички въпроси, свързани с КОВИД-19. Петимата са с различни специалности, работят на различни места, живеят в различни градове и се познават по между си кажи речи покрай разпространението на коронавируса и изразените позиции. Близките възгледи за КОВИД-19 са това, което ги свързва и поставя в един отбор.

Обратно членовете на щаба се познават отлично по между си от години, а в последните три месеца са почти всеки ден заедно и ежедневно са се занимавали с коронавируса. Доцент Кунчев е Главен държавен здравен инспектор, а професор Кантраджиев директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Длъжностите им предполагат, че би трябвало да са най-компетентните хора в страната по въпросите на превенцията и контрола на заразните болести. Служебно те разполагат с цялата налична информация от страната и имат зад гърба си голяма администрация. Теоретично погледнато те би трябвало без проблем да спечелят дебата срещу другите, които с изключение на доцент Мангъров, само инцидентно се занимават с епидемиология и заразни болести.
Въпреки това, членовете на НОЩ избягаха от дебата. Аргументът на Кунчев за единоначалието е невалиден, защото опонентите му не оспорват властта му. Единоначалието няма да се промени с провеждането на дебат. Могат да се променят възгледите на единоначалника. Още по нелепо е обяснението за някакви тайни СМС-и, защото дори и да има такива, това е просто още един повод да натриеш носа на опонента.
Тук трябва да кажем, че бидейки част от политическата и административна власт в страната, членовете на НОЩ са задължени да информират и обсъждат с обществеността своите решения. Властовата им позиция ги задължава да приемат дебата, не защото го дължат на лекарите, които ги поканиха, а защото го дължат на гражданите, които им плащат заплатите, осигуровките и всички привилегии. Ето защо в този случай отказът да се дискутират проблемите и да се отговори на въпросите е равносилен на отказ от изпълнение на служебните им задължения и е основание да им бъде потърсена отговорност.
Защо въпреки, че са служебно задължени и на теория по-добре подготвени, Кунчев, Кантарджиев и компания отказаха да дебатират?
Отговорът на този въпрос можем да намерим, ако разгледаме дейността на щаба през последните три месеца. Оценката на епидемичната ситуацията беше и си остана обща и неясна. Прогнозите им по правило не се сбъдваха, а не рядко бяха грубо погрешни. Това винаги създава несигурност и страх. Създаденият от премиера, макар и за кратко алтернативен щаб не помага за повишаване на увереността им.
Хората от НОЩ са наясно, че по много от въпросите, свързани с коронавируса не са съвсем наясно, както и че немалка част от решенията им са били неправилни. В един дебат с професионалисти, това може да стане болезнено ясно за цялото общество и да навреди на самооценката, че сме взели най-успешните мерки в света.
Това прилича да е истинската причина за бягството от дебата.

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  А. Д. · преди 1 месеца
  "Когато един причинител на инфекциозно заболяване не е познат на медицината се обявяват извънредни мерки за ограничаване на физическите контакти в популацията. Това правило е единственото, което може да спаси много хора да не натовари екстремно здравните системи и да даде възможност на медицинската общност да изучи причинителя и разбере как се разпространява, каква е контагиозността му, усложнения, смъртност, лечение и т.н. Благодарение на съвременната наука, това става много по-бързо, отколкото в миналото. Едва след като се изучи този причинител, може да се обяви дали е особено опасна инфекция или не. Така че, обявяването на тази пандемия и предприетите мерки в целия свят са единствените адекватни мерки."- това написах преди малко, като коментар под друга публикация.
  Дебатите тепърва предстоят, но те трябва да бъдат основани на научни проучвания, които все още са в по-ранен етап. Известно е, че в медицината е необходим минимум едногодишен пероид, за да се правят по-точни изводи за което и да било заболяване, а да не говорим за поведение, лечение и т.н. Така че е добре да се спази академичния тон и поведение в коментарите между колеги и пред медиите.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   ДОКТОР ОХ БОЛИ МЕ · преди 1 месеца
   Никой не ти оспорва генералното поведение. СтавА въпрос, че при такъв казус, медицински, икономически засягащ целият свят и конкретно нашето общество е необходима огромна и широка подкрепа от специалисти на всички нива. Не трима да ми се правят на военачалници. Единият с мустака говори глупост след глупост, ама тотални, като да се облъчвали с ув лампи дрехите в моловете, ама явно е забравил че ув лъчението убива освен микроби и хора. Другия с голата глава седя два месеца с униформа все едно е на война. а Кунчев, реве , че му били писали и прочее. То хубаво , че не ви набият някъде. НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА НЕНОРМАЛНИ. ТАКЪВ ПРОБЛЕМ ИМА НУЖДА ОТ НАЦИОНАЛНА ПЛАТФОРМА ОТ ЛЕКАРИ ГОЛЯМ БРОЙ, НА ВИСОКИ НИВА, ОТ КОНСЕНСУСНИ РЕШЕНИЯ МАКАР И ВРЕМЕННИ, А НЕ ОТ ТРИМА САМОЗАБРАВИЛИ СЕ . КУНЧЕВ СЕ Е ВЗЕЛ МНОГО НАСЕРИОЗНО, НО ИМА ЗАПИСИ НА КОИТО СИ ПРОТИВОРЕЧИ ТОТАЛНО. УЧЕЛ СЕ. НИЩО НЕ СЕ УЧИ. ТОВА СИ Е КОРОНАВИРУС И ПОВЕДЕНИЕТО МУ Е СЪЩОТО , КАТО НА ДРУГИТЕ КОРОНАВИРУСИ. НИТО ЩЕ ИМА АДЕКВАТНА ВАКСИНА, И ЩЕ ЗАТИХВА И ЩЕ ИЗЧЕЗВА И ЩЕ СЕ ПОЯВЯВА И ЩЕ СЕ ЛЕКУВА НЕСПЕЦИФИЧНО И ТАКА ЩЕ СИ ЖИВЕЕМ С НЕГО ГОДИНИ. КОЛКОТО ОТКРИХА ЗА ХЕРПЕС СИМПЛЕКС ЛЕКАРСТВО ЕДИН ТЪП АЦИКЛОВИР ДЕТО БЕЗ НЕГО И С НЕГО Е ВСЕ ТАЯ, ИЛИ ЗА ЕБОЛА ВАКСИНА СЛЕД 40 ГОДИНИ ОТ НАМИРАНЕТО НА ВИРУСА. КОНСЕНСУС ШИРОК, ТОВА ЗНАЧИ...НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ЛУДИ...ЕЙ..
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Надя Василева · преди 1 месеца
  Не мога да разбера защо си затваряме очите като децата ? При тях като си затворят с ръчичките очите и мислят че никой не ги вижда Но ние не сме деца В момента сме във война с невидим противник Пандемията е факт И дали Щаба дали Правителството при покана на ДЕБАТ са длъжни да приемат Защото тази покана за дебат не е предложена от СУЛЬО И ПУЛЬО Тя е предложена от екип СПЕЦИЯЛИСТИ И след като народа им плаща заплатите на отказващите се от този дебат те с какво право не го приемат
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост 007 · преди 1 месеца
  Само с приказки и дебати, неща не се оправят. Трябват действия, господа философи
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Петър · преди 1 месеца
  Щабът го боли фарът за коментарите, те нали са се нагушили яко, яко са се нагушили с пари!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 1 месеца
  Наистина ли това са коментарите? Много са угоднически за да са случайни. Едва ли ще видя моя, ако съдя по предните. Но вие непременно ще го видите.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  бунтар · преди 1 месеца
  НОЩ си свърши работата перфектно, а завистниците ще се побъркат !
  • Публикуването на коментара е спряно.
   С.Д. · преди 1 месеца
   Погледни статистиката,тя ще ти отговори кой ще се побърка!А ти ако искаш спи си с маската,никой не ти забранява!
  • Публикуването на коментара е спряно.
   ДОКТОР ОХ БОЛИ · преди 1 месеца
   ТИ СИ ОТЯВЛЕН СЛЕДОВНИК НА ВОЖДА. КАКВА РАБОТА.АКО БЯХ СЛОЖИЛ ГОЧО ОВЧАРЯТ ОТ СЕЛО БУНИЩЕ, ДЕТО ПАЗИ ОВЦЕТЕ ОТ ШАП, ЩЕШЕ ДА СВЪРШИ СЪЩАТА РАБОТА.ЩЕШЕ ДА КАЖЕ ЗАТВАРЯМЕ ОВЦЕТЕ, ПАЗАЧИ НА КОШАРИТЕ И БОЙ АКО ВИ ВИДИМ ИЗВЪН КОШАРАТА .ТОВА ЛИ Е РАБОТАТА. НУЛЕВ ИНТЕЛЕКТ.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Дебати Дебатиев · преди 1 месеца
  Аз искам дебат с Путин, но той не дойде. Д**ба страхливото джуде.
  Ще напишете ли и за Путин такава статия.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  пеперудка · преди 1 месеца
  Големи глупости се изписаха против щаба
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up