Неделя, Януари 17, 2021
Доц. Мангъров: В България никога няма да се повторят събитията от Италия и Испания

Началникът на отделението по детски болести на Инфекциозната болница в София, доцент Атанас Мангъров сподели в интервю за БНТ, че събитията от Италия и Испания никога няма да се случат в България, просто защото структурата на населението е различна. Тук няма толкова възрастни хора, защото с 200-300 лева пенсия рядко доживяват дълбока старост. У нас няма толкова старчески домове и такива с по 200-300 души в тях, защото са скъпи и повечето възрастни живеят у дома си сами или при децата си.

 Отговорността се носи от премиера. Тези, които го съветват не носят отговорност, но те трябва да са компетентни. В щаба има само един епидемиолог, но той очевидно не може да се наложи. При нас цялата епидемиология, като наука беше забравена. Това е ново заболяване, за което нямаме имунитет, няма ваксина. Трябва да намерим начин да живеем нормално с него.

Реалният брой на заразените в България е не по-малко от 500 хиляди. За съжаление никой не си направи труда да направи епидемиологично проучване, а вместо това спорим бързи, бавни тестове. Този брой се увеличава всеки ден. Щабът мери единични бройки заразени, а не знае цялата картина.

Правилно бяха отворени църквите за празниците, трябва да с отворят и спортните съоръжения и училищата. Възрастните хора трябва да се пазят. Младите могат да спортуват, да учат, да се срещат. С маски без маски, това не е толкаво важно. Който се страхува да си носи маска.

Решенията се вземат от хора, които не са компетентни, но и не се вслушват в компетентните хора. Цялото интервю на доцент Мангъров:

Ще се ваксинирате ли за Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up