Сряда, Април 08, 2020
Д-р В. Чобанова: Налага да обикаляме от магазин на магазин и от аптека на аптека, за да закупуваме някакви остатъчни количества маски

Д-р Виктория Чобанова е общопрактикуващ лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област . За „ Право и здраве“ тя коментира проблемите практиката на ОПЛ в ситуацията с COVID -19

Д-р Чобанова, като общопрактикуващ лекар, бихте ли коментирали ситуацията за нашите читатели.
ОПЛ са първите, които трябва да се срещнат с пациент, инфектиран с коронавирус.

Осигурени ли са от Правителството лични предпазни средства за персонала на ЛЗПИМБ или поне информация откъде можете да си ги набавите?

Правителството не осигурява лични предпазни средства за ЛЗ за извънболнична медицинска помощ. Официалният отговор на Директора на РЗИ – София област д-р А. Златанов е, че ЛПС трябва да бъдат осигурени от работодателя. Тъй като ОПЛ сме си работодатели по силата на нашата регистрация по Търговския закон, правителството счита, че не е необходимо да се грижи за нас и за нашите помощници. Повечето ОПЛ са се снабдили с някакви количества ЛПС, но те няма да бъдат достатъчни, ако, както се очаква, епидемията се разрасне. Ние, ОПЛ, сме първите, които ще се срещнат с пациента, и трябва да имаме възможност да се предпазим от инфектиране. Но сме оставени да се справяме кой както намери за добре. Без изобщо да фигурираме в кръга на лицата, за които се грижи правителството – инфекциозните отделения, някои спешни центрове. А вчера получихме предписания, съгласно които на територията на ЛЗ не може да пребивава лице без маска, включително пациентите. Нямаме маски за раздаване, те няма да стигнат и за нас. В магазините също се намират трудно. В сегашната обстановка, в която трябва да се включим в овладяване на епидемията, се налага да обикаляме от магазин на магазин и от аптека на аптека, за да закупуваме някакви остатъчни количества маски – това е несериозно и за пореден път показва отношението на правителството към лекарите от извънболничната помощ. Считам, че в условията на епидемия ЛПС трябва да бъдат осигурени централно, в достатъчно количество и безплатно, защото цената на дефицита на маски е повече болни и по-малко медици, които да се грижат за тях (медицинският персонал е с висок риск от заразяване по всички дефиниции на СЗО и МЗ).

Осигурени ли са от Правителството маски за ЛЗПИМП, които да могат да се предоставят на пациенти дошли на преглед със симптоми на вирусна инфекция?
ЛЗ за ПИМП не са получили никакви ЛПС – нито за персонала на ЛЗ, нито за пациентите. Получаваме само императивни предписания от РЗИ да не допускаме на територията на ЛЗ лица без маски. Как да върна болния човек, който е без маска? Разбирам необходимостта да се ограничи инфекцията, но как да се изпълни такава заповед, като няма налични ЛПС? Може би тази заповед трябваше да се предшества от масова разяснителна кампания и от осигуряване на възможност ЛПС да бъдат набавени от всеки гражданин. Колеги споделят за цени по 5-6 лв за една маска в различните райони на страната. Колко маски можем да купим на тази цена? Четох, че чакаме контейнер с ЛПС от Турция, че български заводи ще започнат производството на маски. Дано.

Разполагат ли общопрактикуващите лекари с бързи тестове за диагностика на коронавирусна инфекция?
Бързите тестове за диагностика на коронавирусната инфекция се базират на определяне на антитела от тип IgM и IgG в кръвта на пациента. Доколкото ми е известно, първите тестове вече са налични в страната ни. Тестовете дават резултат за 10 минути и са с достатъчно добра чувствителност и специфичност, за да служат за скрининг, включително в нашите амбулатории. Цената им е достъпна - около 10 пъти по-ниска от тестовете, които се правят в момента (PCR тестовете). Надявам се да имам възможност да се снабдя с такива тестове – това ще спести много притеснения както на нас, медиците, така и на пациентите, които са били в потенциален контакт с коронавирусите. И със сигурност ще помогне за ранната диагностика и изолацията на вирусоносителите, дори когато са без симптоми.

Разполагате ли с необходимите изделия за вземане на материал за лабораторно(PCR) изследване за коронавирус?
Към момента материал за PCR изследване за коронавируси се взема само в болнични условия. До преди седмица се изследваха само пациентите на инфекциозните отделения, които са били в засегнатите от епидемията страни. От края на миналата седмица се изследват и лежащо болни от белодробните отделения. Извънболничната помощ не е включена в набирането на проби за изследване, независимо че симптомите на дихателни инфекции са една от основните причини за търсене на медицинска помощ при ОПЛ в условията на епидемия от въздушно-капкова инфекция. Нямаме нито необходимите изделия, нито инструкции за правилно вземане, съхраняване и транспортиране на пробите.

Има ли създадена организация как да се съхранява и транспортира взет материал за лабораторно изследване и кой заплаща разходите за това? 

Сигурно има организация, тъй като се изследват проби от цялата страна, но ние, лекарите от ПИМП, не сме включени в нея. Вероятно Кризисният щаб е преценил, че ние нямаме отношение към вземането на проби.
Във връзка с обявената епидемия от грип Б, НЗОК увеличи ли обема на регулативните стандарти за консултативни прегледи и изследвания?
Регулативните стандарти за консултации и изследвания са ни дадени в началото на м. февруари, още преди първата грипна вълна. Нямаме увеличение на обемите във връзка с епидемиите от грип А, Б и коронавирус, но прави впечатление по-бързото и по-пълно одобрение на отправените искания от лекарите към РЗОК за отпускане на допълнителни възможности за консултации и изследвания. А това не е малко – поне няма да ни глобяват за това, че помагаме на нашите пациенти.

Колко декларации на ваши пациенти, пристигнали от Италия и Китай сте получили до сега от РЗИ София област?
В момента наблюдавам двама пациенти, завърнали се от Италия. И двамата спазват наложената карантина и се чувстват добре.

Според вас какъв е броят на заразените с COVID-19 в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    ОПЛ · преди 27 дни
    казват че осигуряват маски за лекарите на първа линия и аз питам ОПЛ от коя линия са ,защото ген.Мутафийски каза че ОПЛ са извън системата защото са търговци да го кажем -а болниците не са ли търговски дружества -докога ще има разделение в здравеопазването -явно ОПЛ са под линията на лекари в България
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up