Четвъртък, Април 09, 2020
Лекари и сестри във Варна са без заплати от 8 месеца

От 8 месеца работещите в Специализираната болница за лечение на белодробни забoлявания във Варна не са получавали пълните си заплати. Условията, в които работят, също не са добри. Заради финансовите проблеми служителите в лечебното заведение обмислят да подадат колективна оставка, съобщава БНТ. Освен това специалистите не са получавали пари и за транспорт, и за облекло.

Това тежко финансово състояние за болницата е от доста години. До момента тя съществува, след като многократно беше субсидирана от общината във Варна. "Слушам ги като говорят не можели да изплатят заплатите на сестрите. Ами, логично е, като имаш задължения към някого и те ти запорират... миналата година бяхме със запорирани сметки от Енергото", коментира доц. д-р Христо Ганчев, управител на Специализирана болница за активно лечение на пневно-физиатрични заболявания "Писал съм писмо до министъра. Разбрахме се с министерството да ни даде субсидия, но няма да получим за януари и февруари нищо. Дефектът е, че болниците са търговско дружество, особено тези, които се занимаваме с туберкулоза. Влизането в състава на друга болница, което е решение, на практика означава 500 000 лв. годишно задължение автоматично на тази болница, която ще ни поеме.", обясни той. Преди няколко дни медицинските специалисти се срещнаха с омбудсмана Диана Ковачева и представиха своите проблеми. Тя обеща да сезира здравния министър Кирил Ананиев за този проблем. Интервю с директора на болницата, взето от БНТ:

В момента се водят преговори за нов НРД, някакво сериозно увеличение на клиничните пътеки за този вид дейност не се предвижда. Лечебното заведение е 100% общинска собственост. През месец април община Варна отпусна субсидия в размер на 257 000 лева за погасяване на дългове. Проблемът с липсата на достатъчно финансиране засяга всички специализирани белодробни болници в страната. Повечето от тях са били създадени преди повече от един век за борба с туберкулозата, когато това заболяване е било много разпространено. Днес туберкулоза се среща рядко, а повечето болни с белодробни заболявания търсят лечение в многопрофилни болници или се лекуват амбулаторно.


 

Според вас какъв е броят на заразените с COVID-19 в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up