Петък, Юли 10, 2020
Лекари искат увеличение с 20% на цените на изследванията

Лекари предлагат в новия НРД да се договори увеличение на цените на медицинските изследвания средно с 20%. Лекарите са направили детайлни разчети на стойността на всяко едно изследване в Клиничната лаборатория, Микробиология, Патология, Образни изследвания, Имунология. Основният аргумент в подкрепа на искането е свързан с това, че сегашните цени са били определени преди повече от 10 години, през което време са се увеличили заплатите и осигуровките на персонала, цените на медицинските консумативи и режийните разходи. Цената на някои от изследванията, плащани от НЗОК е по-ниска от стойността само на реактива, необходим за извършването им. В същото време НЗОК продължава да плаща за изследвания, които имат главно историческа стойност, като изследване на урина с тест ленти, рентгенови изследвания на стомах и черва и др.

Освен това, лекарите предлагат да се увличат лимитите за последното тримесечие на тази година. Според официалната информация на НЗОК, има неусвоени средства през първите 9 месеца на годината, което дава възможност за увеличаване на регулативните стандарти за прегледи и изследвания през 4-тото тримесечие.
До този момент, обаче броят на направленията на личните лекари за прегледи и изследвания не е увеличен. Според решението на НС на НЗОК средствата за последното тримесечие за медикодиагностични дейности са 9 548 616 лева, вместо 6 881 712, както е било в 3 последователни тримесечия!
Ако това увеличение не бъде направено веднага, ще се стигне пак до куриозната ситуация, повтаряща се от 2015г. до сега, всеки декември НЗОК да отпускат направления ден-два преди Коледните празници, който остават неусвоени!


 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Зоя Лазарова · преди 8 месеца
    Изследването на урина с тест ленти не е с историческа стойност,но присъствието на Време на кървене и Окултни кръвоизливи непрекъснато буди недоумение .
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up