Понеделник, Септември 23, 2019

Полските лекарски асоциации обявиха вчера – 9 септември, извънредно положение в здравеопазването в навечерието на парламентарните избори в Полша идния месец, предаде ДПА. На пресконференция представители на лекарите от регионалната лекарска организация във Варшава алармираха, че положението в здравеопазването се влошава в резултат на политическите игри в страната. Лекарската ораганизация, съвместно с тази на фармацевтите и медицински сестри и пациенти, изложиха исканията си в адресиран до полските депутати манифест.
Обединението им поставя и началото на билборд кампания, която ще има за цел да привлече вниманието към проблемите на полската здравна система.

На билбордовете ще има надписи като „Обществените средства за здравеопазване са два пъти по-малко от средното за Европейския съюз“ и „24-месечна опашка за ендокринолог“.

Исканията на лекарите са обществените средства за здравеопазване да достигнат 6,8 процента от брутния вътрешен продукт до края на 2021 г. и девет процент до края на 2030 г. Освен това те настояват да бъде фиксиран максимум за времето, в което пациент може да чака за посещение при специалист, а също такpolishprotestsа и за гарантирането на достатъчно болнични легла за болни възрастни хора (искането е да се достигне средната стойност за ЕС до 2024 г.).

От февруари 2018 г. простестират полските лекари, в резултат на което правителството се съгласи да увеличи заплатите им и обеща средствата за здравеопазване да достигнат шест процента от БВП до 2024 г., припомня ДПА.

Българският дял от БВД за здравеопазване се равнява на около 8 %

ТУК можете да разберете защо.


Какви билбордове бихте изложили у нас?


Източник:Lexmedicanews


Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Стигат ли 57 хил. лева заллата за кардиолог в Пазарджик?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up