Сряда, Февруари 19, 2020

Полските лекарски асоциации обявиха вчера – 9 септември, извънредно положение в здравеопазването в навечерието на парламентарните избори в Полша идния месец, предаде ДПА. На пресконференция представители на лекарите от регионалната лекарска организация във Варшава алармираха, че положението в здравеопазването се влошава в резултат на политическите игри в страната. Лекарската ораганизация, съвместно с тази на фармацевтите и медицински сестри и пациенти, изложиха исканията си в адресиран до полските депутати манифест.
Обединението им поставя и началото на билборд кампания, която ще има за цел да привлече вниманието към проблемите на полската здравна система.

На билбордовете ще има надписи като „Обществените средства за здравеопазване са два пъти по-малко от средното за Европейския съюз“ и „24-месечна опашка за ендокринолог“.

Исканията на лекарите са обществените средства за здравеопазване да достигнат 6,8 процента от брутния вътрешен продукт до края на 2021 г. и девет процент до края на 2030 г. Освен това те настояват да бъде фиксиран максимум за времето, в което пациент може да чака за посещение при специалист, а също такpolishprotestsа и за гарантирането на достатъчно болнични легла за болни възрастни хора (искането е да се достигне средната стойност за ЕС до 2024 г.).

От февруари 2018 г. простестират полските лекари, в резултат на което правителството се съгласи да увеличи заплатите им и обеща средствата за здравеопазване да достигнат шест процента от БВП до 2024 г., припомня ДПА.

Българският дял от БВД за здравеопазване се равнява на около 8 %

ТУК можете да разберете защо.


Какви билбордове бихте изложили у нас?


Източник:Lexmedicanews


Страхувате ли се от инфекция с коронавирус?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up