Понеделник, Септември 23, 2019

Университетите са места, където много хора, предимно млади, навлизат в тънкостите на своята професия. Когато става дума за сферата на медицината, стоматологията и фармацията, то образованието трябва да бъде още по-прецизно.
По тази причина, решавайки да се кандидатирам за ректор на МУ-Пловдив, с моя екип разработихме и предлагаме амбициозна програма за неговото развитие. Да, тя е амбициозна, но не е агресивна, защото стъпва на това, което вече е свършено. Намерили сме положителното, което ще доразвием, но ще въведем и редица нови неща, които досегашната администрация не се е досетила.

Напълно съм уверен, че това е по силите ни, тъй като от 1990 г. наблюдавам развитието на здравеопазването у нас и още повече създаването на медицинските кадри. Наясно съм какво трябва да се направи в Медицинския университет, за да бъдат неговите кадри на европейско и световно равнище, а също и какво трябва да получат, за да се чувстват комфортно. Стремежът ни ще бъде между студенти и обучаващи да се изгради семейна среда, в която те заедно да развиват медицинската наука.
Както неведнъж вече казах един от основните ни принципи е приемствеността, но нека на нея заложат нови хора с нови идеи. В досегашното ръководство на МУ-Пловдив от 8 години участват едни и същи хора, които дори заемат почти едни и същи длъжности. Тези експерти неусетно са затънали в блатото на рутината и посредствеността, защото добре известно е, че човек на ръководна позиция, който не сменя 4-5 г. работното си място започва да изпада в определени зависимости и във вътрешни заблуди. Той е изчерпан откъм идеи.
Смятам, че постигнатите успехи трябва да се надградят, като на първо място се въведат нови подходи и методики в преподаването. нека отбележа, че придобивките от последните години не са само технически удобства. Необходимо е новите открития и изобретения, които промениха начините, по които се информираме, учим, работим, правим изследвания, събираме и съхраняваме данни, четем, слушаме музика, гледаме филми, дори общуваме помежду си, да бъдат перфектно овладени от бъдещите лекари. А за това са нужни подготвени преподаватели, които да ги обучат още докато са студенти.
Това разбира се включва и цялостно подобряване на монетарната и фискалната политика на университета. Само по този начин той ще може да се превърне от една самоизолираща в широко отворена система към световните класации на университетите. Нашите преподаватели да имат време за научна работа, не сме създали конкурентноспособни проекти, които да носят не само приходи, но най-вече авторитет на нашия университет. За 2018 г. МУ е изкарал едва 5000 лв. От своята научна продукция, това е показателно.
И нека отбележа, че стремежът на новото ръководство ще бъде университетът да се отвори към обществото като една от най-важните образователни, научни и културни институции на България. Целта на това отваряне е не просто да запознаем обществеността с нашата работа, а да покажем, че в живота ни духовността, културата и хуманността са сред основните ценности за нашите студенти и преподаватели.

Проф. Илия Баташки, дм,
кандидат-ректор на МУ-Пловдив

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up