Понеделник, Август 19, 2019

Нина Алиоски e старши медицински лаборант към лабораторията по трансфузионна хематология в „Пирогов“. През 1996 г. завършва медицински колеж към МУ със специалност "Медицински лаборант". Между 1999 и 2001 г. изучава "Обществено здраве" във Факултет по обществено здраве – МУ – София. През 2010 г. завършва и Философски факултет към СУ „Климент Охридски” – специалност "Клинична и консултативна психология". От 1996 г. до настоящия момент е медицински лаборант в отделението по трансфузионна хематология и имунология, а от 2008 г. е старши медицински лаборант в Лаборатория по трансфузионна хематология.

Г-жо Алиоски, защо избрахте медицината за своя професия?

Завърших средното си образование в гр. Ямбол през 1994 г. Да избера тази хуманна професия беше и е истинско приключение и предизвикателство за цял живот. За избора  ми помогнаха и моите родители с насоките и съветите си, но най- вече ме насочи любовта към науката, желанието да работя с хора и да им помагам. Това е професия, с която всеки ден научаваш нещо ново. Когато започнах работа в лабораторията – всички методи се извършваха мануално, днес 23 години по-късно вече имаме напълно автоматизирана система с прецизни методи за необходимата имунохематологична диагностика.

Какво Ви помога да издържате на проблемите на системата?

Колкото и да са големи проблемите, които срещаме в ежедневната работа – толкова е по-голямо и удоветворението, когато намираме правилният подход към тяхното решаване. Имам удоволствието да работя със знаещ, можещ и адаптивен екип, в който всички са еднакво съпричастни към нашата обща цел, а именно извършването на точни и сигурни изследвания – всички работим съвместно – лекари, сестри, лаборанти и санитари в условията на взаимна зависимост.

Какви проблеми срещате при осигуряването на кръв и кръвни продукти?

Най-честият проблем, с който се сблъскваме е осигуряването на достатъчно кръв и кръвни продукти. Много хора все още се страхуват да дарят кръв, кръводаряването не застрашава здравето на донорите, необходимо е само мотивация, съпричастност и малка част от личното време. Факт е, че ако има повече доброволни кръводарители ще се пресече черният пазар на кръвта. Не е необходимо да чакаме наш близък да се нуждае от кръв, за да отидем в най- близкият център и да дарим кръв.

Естествено има проблем и в самата районизация на центровете по кръводаряване и невъзможността да циркулира кръвта от различните центрове на България до места, където има огромна нужда от определена група. Ако примерно във Варна имат А отрицателна кръв и нямат пациент, на който да се прелее, биха могли спокойно да я предоставят в център, който има нужда от нея – това би решило много проблеми, включително и това да не се налага близките да пътуват от единият край на държавата до другия само и само да дарят за техен родственик в нужда в съответен районен център.

Самата болница организира акции по кръводаряване.

От няколко години съвместно с НЦТХ организираме акции по кръводаряване два пъти в годината. Много е мило, когато виждаме, че на тези акции се отзовават освен близките на пациентите и нашите колеги приключвайки работата си, спасили и помогнали на някой пациент, прибирайки се към вкъщи! Безкористно, искренно и истински! На тези акции се отзовават и хора случайно разбрали от медиите. За нас това е безценно, защото единствено кръвта няма аналог, с който да се замести.

В Швеция примерно, когато се дари кръв освен СМС с благодарност за дарената кръв, се получават периодични обновления за това какво се случва с кръвта и кога е достигнала до конкретният пациент – по този начин донорите разбират колко е важен техният принос.

Кои са големите предизвикателства в работата Ви в „Пирогов“?

Предизвикателствата при нас са обикновенно в началото на професионалното ни развитие в Пирогов, минавайки време ние се научаваме да се справяме със проблемите. През болница Пирогов е минал много персонал, но всеки, който се e задържал тук поне за три години, докоснал се е до магията Пирогов – остава завинаги в сърцето си Пироговец – от тук са излезли много професионалисти вещи в работата си. Пирогов е призвание! И въпреки всичките проблеми, с които сме се сблъсквали в работата си – продължаваме да осигуряваме 24 часова безотказана помощ на нуждаещите се.

Голяма част от пациентите се възмущават, когато трябва да подстигурят кръв за операция на свой близък и смятат, че кръвта трябва е налична в болница. Какво, според Вас, трябва да се направи, за да разберат защо е нужно това?

Кърводаряването е доброволен жест. Няма как да накараме някой да дари кръв насила. Имаме нужда от добра воля, съпричастност и разбиране. Кръвта е продукт с кратък срок на съхранение, освен за трансфузия при масивни кръвозагуби и различни заболявания тя се използва и за производството на животоспасяващи кръвни продукти.

Вие сте съпруга на д-р Нуфрет Алиоски. Как се схранява хармонията в семейството на двама медици?

Съхраняваме я с любов и внимание един към друг. Заедно сме 24 години, заедно вървим по изпълнения с предизвикателства живот. Научихме се взаимно на търпение и уважение към труда на другия, научихме се да правим компромиси.

А Вие как се справяте с напрежението от работата?

Обичам да ходя на народни танци, там се чуствам по различен начин, зареждаш се, релаксираш, тези ритни карат сърцето ми да тупти по-различен начин, но последните месеци все не остава време за тях, сега гледам да ходя поне на фитнес, очакваме с нетърпение месец август когато ще посетим националният събор в Жеравна, ще се потопим в магията на народният фолклор, шевиците и народната музика.

Източник: zdraveNET

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up