Петък, Август 14, 2020

Доц. Станимир Сираков - неврорентгенологът от "Св. Иван Рилски" в София, който лекува мозъка през артерия на крака. Носител е на медицински Оскар, а е едва на 37 години. Сега придоби и европейска диплома по рентгенология, каквато имат само 36 лекари от цял свят.

„Приели сме доста новаторска част от медицината, която цели тази миниинвазивност, която да помогне да излекуваме пациента по възможност най-травматичния начин.”, отбеляза доц. Станимир Сираков.

"Има и други неврорентгенолози в България, които се занимават с диагностичната част, но ние сме изцяло в интервенционалната, която се занимава с терапевтичната. Ние лекуваме дадени заболявания под ехографски, рентгенов или скенеров контрол. На практика така виждаме какво се случва на около метър от самото поле на действие. Затова се занимават рентгенолози, които познават образи", каза д-р Сираков. 

Доц. Сираков смята, че България се опитва да се появи на европейската карта в тази област и за момента нещата се случват доста добре.

„Сравними са нашите резултати с всички европейски и световни серии. Развиваме този вид лечение от 2011-2012 г. в нашата клиника. Опитваме се да развием школа и да бъдем еквивалент на европейско ниво. Затова се опитваме да създадем един център, който се надявам скоро да бъде акредитиран по европейските стандарти, за да може за това доста ново лечение да има кадри у нас, обучени по правилния начин и получили нужните сертификати и дипломи", каза той.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: бнт

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up