Вторник, Октомври 27, 2020
Все пак има лимит и в онкологията!

Доктор Филип Маринов от многопрофилна болница за активно лечение Сердика в София, с интервю пред Право&здраве за опорочаването на онкологичните грижи в страната.

До миналата година, онкологията не подлежеше на лимит. Какво означава това? Че имаме един прогнозен бюджет за дейност и за лекарства и когато го надхвърлим се заплаща от НЗОК, след проверка, без значение какъв е обемът. 

От тази година се прие, че дейността за онкология, се включва така нареченият лимит на болничното заведение, което означава, че при изчерпване на лимита, онкологията също трябва да спре, защото дейността и лекарствата към нея няма да се заплатят от здравната каса.

Имаме право да прехвърлим 5 % от бюджета за следващия месец в настоящия.
Направихме това за дейност онкологията – дейност за една определена сума, зад която седят и доста лекарства.

 

Касата отказа, да приеме този отчет и каза, че няма да заплати нито тази дейност, нито лекарствата, защото според нея само спешни състояния могат да се ползват от тези 5% от бюджета.

На практика остана не фактурирана и не разаплатена не малка част, според мен са около 120 хиляди лева общо дейност и лекарства, за които касата каза „Ако искате ни съдете, ние няма да приемем този отчет.“

На практика, лимита на болница Сердика беше изчерпан около 24-25 май и ние от понеделник спряхме да приемаме болни, защото нямаме лимит за дейност.

От днес започнахме да приемаме, защото всичко което приемем днес, ще го изпишем в месец юни и така влиза в лимит.

Касата твърди „Вие нямате лимит за лекарства“. Има прогнозен бюджет за лекарства и ако го надвишим, те ще платят след направена проверка.
Но стойността на всяко едно лекарство е свързано с дейността и когато те не приемат за отчитане дейността, не приемат и лекарствата и става страшно.

Лично за мен това е абсолютно неприемлива ситуация. Не мога да ви кажа как съм се чувствал от понеделник до сряда, заставайки пред пациентите , които пътуват от цялата страна. 
Имам пациенти , които пристигат от другия край на България и аз им казвам
 „Не мога да ви взема, защото нямам бюджет“ .

За мен е по-добре да се върне миналогодишното положение, когато онкологията не влизаше в лимита на дейността на лечебното заведение и при надвишаване се заплащаше след проверка, а не както е в момента.

Не е фатално когато отлагането на лечение се случва еднократно, но когато започва да се случва системно, всеки месец, това означава, че ще бъде опорочено лечението на всички болни, които се лекуват.

 В тази ситуация ние ще трябва да връщаме болни, които сме поели за лечение, да отказваме нови болни, въпреки че те предпочитат да се лекуват при нас.

Има много болници, с предоставен голям лимит, който те не могат да достигнат и на практика има пари за дейността. Друг е въпросът с голямата дивотия „лимит“- въобще не трябва да съществува такова нещо, но това е стара тема.
МБАЛ Сердика е една от водещите по обем на онкологична помощ в България. 

 Основният проблем е, че онкологичната помощ е в общоболничнияt лимит и когато болницата си изчерпа лимита за месеца, тя няма как да продължи да работи и да лекува онкоболните в рамките на същия месец.

Както спират ортопедите, както спират хирургиите, така според касата онкологията също е планова дейност- не е неотложна, не е спешна, чисто планова дейност.
Така че както спират дейност колегите, на които им е изчерпан лимита, така трябва да спираме и ние.

Определено пациентите трябва да търсят правата си.

Доколкото разбрах доста жалби са постигнали от наши пациенти, в което ние абсолютно ги подкрепяме. Интересът на лекари и пациенти е в една посока.

Искрено се надявам да върнем старото положение и да има чуваемост, защото проблемът е много сериозен.
Миналият месец КОЦ Шумен също беше спрял да работи през последните дни от месеца, а той работи само онкология. Според мен това ще става ежедневие.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up