Четвъртък, Юни 04, 2020

uchilishte patologiyaЗа 5-ти пореден път България е домакин на Европейско училище по патология, което е част от курсовете за продължително медицинско образование в Европа. Това е едно от най-големите събития в областта на патологията и България има честта да бъде една от няколкото страни в ЕС, които са домакини. Организатор на обучението е Българска асоциация по патология, а инициативата и цялостната организация и логистика са на нейния председател Д-р Стоян Алексов.
Курсът се осъществява благодарение на любезното съдействие Европейската асоциация по патология и се провежда в Медицински университет Варна.

Това е единствената възможност за български лекари специализанти и специалисти да осъвременят своите знания и опит по европейски модел за продължително медицинско образование по точкова система одобрена във всички западно европейски държави.

Темата на курса е „Патология на млечната жлеза“. Лектори са международно признати специалисти в областта на мамарната патология. Те също участват в написването на световните медицинските стандарти за диагностика на туморите към СЗО. Това са проф. Тибор Тот от Швеция, проф. Мария Пия Фучини и проф. Анна Сапино от Италия, проф. Габор Счерни от Унгария.

Интересът към курса, който ще се проведе от 2 до 4 май т.г. във Варна е много голям – местата бяха изчерпани почти веднага след обявяването му на сайта на БАП https://bpa-pathology.com/escop-varna/. Курсът е международен и се провежда на английски език. По време на курса ще има и допълнителна презентация от Ян Худесек от Националната ракова болница в Амстердам на тема „Изкуствен интелект в дигиталната патология и точкова система за оценка на ранни карциноми на млечната жлеза“. Този модел в Холандия е внедрен 2018 г и курсистите ще имат възможност да се докоснат до последните иновации в модерната патология.

Курсът ще бъде напълно дигитализиран с два варианта на работа с дигитални хистологични препарати, което се случва за първи път в България.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up