Понеделник, Юли 06, 2020

rehabilitatoriДнес физиотерапевти от цялата страна се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването. Те настояха за спешни промени в Закона за съсловните органазации, които да позволят излизането им от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи БАПЗГ и създаването на собствена организация, която реално да защитава интересите им.

„Водим тази битка заради нашите пациенти, които имат нужда от нас, а те са стотици. Хора, прекарали инсулт, пострадали след тежки ортопедични операции, деца, които имат необходимост от рехабилитация. Ние сме им нужна, затова не не гонете от България. Искаме да работим в български болници, а не да ходим в чужбина. Искаме да лекуваме български граждани “, каза Бойка Анастасова от Асоциацията на физиотерапевтите в България.

 По нейните думи физиотерапията се нуждае от ясна регулация, която да уеднакви изискванията към кинезитерапевти и рехабилитатори, защото те са равнопоставени специалисти - физиотерапевти. Протестиращите единодушно изразиха мнение, че не признават БАПЗГ като своя организация, освен това тя не може реално да гарантира пълноценна защита на всички професионалисти, защото в нея членуват по задължение представители на 20 различни медицински професии.

„Ние участваме в лечението на пациента, в много болници обаче физиотерапиите са закрити, защото се смята, че поемат ненужен ресурс. А не трябва да е така. Един болен с инсулт остава 7 дни по пътека, на ден за него ми са казва да отделя по 30 минути. Дали реално има полза от това?, добави Бойка Анастасова.

Участници в протеста посочиха и други искания – остойностяване на процедурите, гарантирано заплащане на техния труд, възможност за професионална квалификация и надграждане на знанията.

Протестът днес бе подкрепен и от представители на професионалните сдружения на фелдшерите и лекарските асистенти, на акушерките, на рентгеновите лаборанти и др. , както и от представител на националния омбудстман. Протести на физиотерапевти имаше и в други градове на страната.

Очаква се в понеделник министър Кирил Ананиев да се срещне с представители на Асоциацията на физиотерепавтите.

Невена Попова         

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up