Понеделник, Юли 22, 2019

rehabilitatoriДнес физиотерапевти от цялата страна се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването. Те настояха за спешни промени в Закона за съсловните органазации, които да позволят излизането им от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи БАПЗГ и създаването на собствена организация, която реално да защитава интересите им.

„Водим тази битка заради нашите пациенти, които имат нужда от нас, а те са стотици. Хора, прекарали инсулт, пострадали след тежки ортопедични операции, деца, които имат необходимост от рехабилитация. Ние сме им нужна, затова не не гонете от България. Искаме да работим в български болници, а не да ходим в чужбина. Искаме да лекуваме български граждани “, каза Бойка Анастасова от Асоциацията на физиотерапевтите в България.

 По нейните думи физиотерапията се нуждае от ясна регулация, която да уеднакви изискванията към кинезитерапевти и рехабилитатори, защото те са равнопоставени специалисти - физиотерапевти. Протестиращите единодушно изразиха мнение, че не признават БАПЗГ като своя организация, освен това тя не може реално да гарантира пълноценна защита на всички професионалисти, защото в нея членуват по задължение представители на 20 различни медицински професии.

„Ние участваме в лечението на пациента, в много болници обаче физиотерапиите са закрити, защото се смята, че поемат ненужен ресурс. А не трябва да е така. Един болен с инсулт остава 7 дни по пътека, на ден за него ми са казва да отделя по 30 минути. Дали реално има полза от това?, добави Бойка Анастасова.

Участници в протеста посочиха и други искания – остойностяване на процедурите, гарантирано заплащане на техния труд, възможност за професионална квалификация и надграждане на знанията.

Протестът днес бе подкрепен и от представители на професионалните сдружения на фелдшерите и лекарските асистенти, на акушерките, на рентгеновите лаборанти и др. , както и от представител на националния омбудстман. Протести на физиотерапевти имаше и в други градове на страната.

Очаква се в понеделник министър Кирил Ананиев да се срещне с представители на Асоциацията на физиотерепавтите.

Невена Попова

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

        
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up