Петък, Август 07, 2020

protestДа бъде приет Закон за съсловната организация на физиотерапевтите и да бъде легализирано наименованието на професията с общото понятие “Физиотерапевти” , което обединява рехабилитатори и кинезитерапевти, каквото е световната практика. Да бъдат утвърдени единни държавни изисквания за физиотерапевтите и професията да бъде регулирана. Да бъде утвърден стандарт по физиотерапия, а физиотерапевтите да получават трудово възнграждение в размер на две основни заплати, да имат право на частна практика, а провежданите процедури да бъдат остойностени. С тези искания днес излизат на протест пред МЗ физиотерапевти от цялата страна.

 

Министерството на здравеопазването под влиянието на силно заинтересовани лица разделя физиотерапевтите изкуствено,като две специалности а не като една професия с две нива на образование и квалификация, обслужвайки комерсиални интереси. Защо? Всичко това вреди на съсловието свободно и качествено да упражнява професията.То е най-заинтересовано да се знае кой,как и къде да се упражнява професията физиотерапия.Ние настояване да има ред и правила, да няма аматьори,които прилагат псевдолечение с недоказани методи и методики. Това мнение изразиха пред „Право и здраве“ съпредседателите на Асоциацията на физиотерапевтите в България АФБ проф. Жельо Видев и Ценка Пантева.

Те уточниха, че при сега действащата нормативна уредба кинезитерапевтите и рехабилитаторите трябва да работят по назначение и програма, изготвена на лекар по физикална медицина, докато в цял свят всички лекари специалисти поставят клинична диагноза и дават направление за физиотерапия,а не се изискват назначения и програми от лекар по физикална медицина.

"Асоциацията на физиотерапевтите в България не беше включена в Закона за съсловната организация на Българската асоцияция на професионалистите по здравни грижи БАПЗГ, където рехабилитаторите са споменати като асоциирани професионалисти по здравни грижи, а кинезитерапевтите бяха извадени от проекта за промени в закона по неясни причини. Кой има полза от това?

АФБ участва активо в съставянето и подгготовката на този проект, в обсъждането в многобройни срещи с отговорните административни власти .Въпреки това промяната не се случи", посочиха проф. Видев и Ценка Пантева.

„Разделена, професията лесно се употребява за лични интереси на определено съсловие – в пълния смисъл на старата римска поговорка „Разделяй и владей!“

Българският пациент в миналото добре познаваше работата на кинезитерапевтите и рехабилитаторите , а сега няма тази възможност да ползва физиотерапевтичните услуги поради ограничени или липсващи назначения в здравните заведения, малкият брой клинични пътеки, ограничената продължителност на вида процедури, и недостатъчното време за изпълнението им след заболявания ,травми, ортопедични операции, да не говорим за липсващата профилактика във всички възрасти най-вече при децата.

След мозъчен инсулт лечението в клиника е с продължителност 6 дни ,а направлението за физиотерапия е 2 пъти годишно по 10 дни безплатно, Колко са държавните центрове за долекуване и рехабилитация?АФБ пита МЗ колко струва рехабилитацията на тези пациенти?Кой има финансова възможност да продължи възстановяването си?

Това е подигравка с българските пациенти. Пациетите с множествена склероза, с паркинсонов синдром, децата с церебрална парализа, спинална мускулна дистрофия,Даун синдром,след тежки черепно мозъчни и гръбначно мозъчни травми ,огромния поток от травми счупвания на крайниците и гръбначния стълб, нарастващият брой деца с наднормено тегло,диабет ,гръбначни изкривявания и други имат нужда от продължителна физиотерапия, за която трябва да заплащат.Колко обаче са страдащите хора ,които могат да си позволят лечението срещу заплащане?

Що се отнася до профилактиката,която е необходима най-вече за децата с деформации на гръбначния стълб,гръдния кош, наднорменото тегло и други няма предвидени програми за профилактика.

Българският пациент добре осъзнава необходимоста от физиотерапия и нуждата от нашата помощ. Ние сме задължени да улесним и защитим исконното му право за достъп до нашата помощ .Ето защо ще търсим законни срадства да защитим това право“, коментираха още съпредседателите на АФБ.

Невена Попова

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up