Вторник, Юни 02, 2020

protest nursesДействията за разделяне и противопоставяне са в ущърб на професионалистите по здравни грижи, на пациентите и на обществото като цяло. Това завявят от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи БАПЗГ в отворено писмо до институциите и медиите по повод продължаващите в цялата страна протести на медицински сестри, фелдшери и други медицнски специалисти.

 От асоциацията декларират подкрепа за исканията на всички професионалисти по здравни грижи за достойни условия на труд, професионална квалификация и възнаграждения и настояват за приемането на стратегия за развитие на здравните грижи с план за действие, ясни срокове и отговорни институции, като изразяват готовност да участват в преговори на всички нива.

УС на БАПЗГ заявява, че всички твърдения за противопоставяне на легитимно избраните на конгрес представители на ръководството спрямо протестиращите медицински специалисти, не почиват на реални факти.

В отвореното писмо се отделя внимание и на декларацията на Координационния комитет на поредния протест, състоял се на 3 април, в която се  заявява категорично разграничаване от действията на БАПЗГ и, според асоциацията, се внушава, че ръководството на БАПЗГ извършва задкулисни преговори и корупционни действия. Според БАПЗГ тези изявления подлежат на съдебна отговорност. 

Също така от БАПЗГ изразяват недоумение от факта, че първоначалното искане на протестиращите за „по-добри условия на труд и адекватно възнаграждение“ бързо се е трансформирало в искане за „промени в Закона за съсловните организации“, се казва още в отвореното писмо.

Припомняме, вчера от Координационния комитет на протестите излязоха с декларация, в която изразиха недоверието си в БАПЗГ. В документа, подписан от председателите на Сдружението на медицинските фелдшери СМФБМБ, Алианса на българските акушерки и Асоциацията на физиотерапевтите се заявяваше

: „Всички организации, които активно участват в защита на равнопоставеността и професионалното достойнството на съсловните си организации заявяваме, че водените протести и преговори се провеждат без участието на БАПЗГ и синдикатите и категоричното се разграничаваме от действията и позицията на БАПЗГ. На протестите ясно сме заявили че сваляме доверието си от УС на БАПЗГ като защитник на правата на медицинските специалисти“.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Лъчист Мозък · преди 1 години
    Нагло и безочливо от страна на Милка Василева и кликата и. Мнооого къса памет бе.... , да си пуснат клипа от срещата в МС заедно с Кокала и да си припомнят с протестиращите сестри ли са или не....!? Лъжат като циганки....
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up