Неделя, Май 31, 2020

lekariПроф. Видьо Желев и магистър Ценка Пантева са съпредседатели на Асоциацията на физиотерапевтите в България - АФБ, която подкрепи протестите на медицинските сестри и на фелдшерите в началото на тази седмица. Днес разговаряме с тях за нерешените проблеми на медицинските специалисти от различните професии, за особеностите на професията „физиотерапевт“ и вижданията им за нейното развитие в бъдеще.

Проф. Желев, г-жо Пантева, тези дни вашата организация подкрепи протеста на медицинските сестри, след това и на фелдшерите. Заявихте, че сте изцяло солидарни с техните искания, защо?

Защото тези искания до голяма степен съвпадат с нашите. Ние настояваме за приемането на Закон за съсловните организации на регулираните професии в здравеопазването, както и за стандарти за всяка регулирана професия. Държим да има остойностяване на извършената дейност. Също така, като имаме предвид различните дейности,които се извършват от сестри,акушерки,фелдшери и лекарски лекарски асистенти ,физиотерапевти - кинезитерапевти и рехабилитатори,рентгенови лаборанти и други, настояваме всяка отделна професия да има самостоятелна професионално-съсловна организация.

Моля накратко да се спрете на проблемите, свързани със статута на професията „физиотерапевт“.

Асоциацията на физиотерапевтите от много години настоява за това да бъде решен въпроса със статута на професията "физиотерапевт", която включва кинезитарапевти и рехабилитатори. Ние настояваме пред всички административни органи за ясни и точни правила при упражняването на нашата професия .Физиотерапевтите не са лекари, така е в цял свят. По наше мнение обаче под влиянието на силно заинтересовани лица Министерството на здравеопазването разделя професията изкуствено, за да се обслужват техни комерсиалните им интереси. Защо? Всичко това вреди на съсловието свободно и качествено да упражнява професията.Съсловието е най-заинтересовано да има яснота - да се знае кой, как и къде упражнява професията ни.Ние настояване да има ред, да няма аматьори,които залъгват здравите и срадащите хора с недоказани научно методики и методи.

Най-ощетен от безредието е българският пациент – това са възрастните хора, децата, ивалидите. Нашето основно кредо е до страдащия човек да има подготвен и образован физиотерапевт. В името на тази цел ще продължаваме да отстояваме позицията си независимо от трудностите. Затова апелираме към нашето общество да подкрепя благородните ни цели. Ще продължим да запознаваме обществото за характера на нащата професия и за ползата от нея. Мобилизираме всички колеги да пазят професията си, да отстояват правото си на труд и на достойно заплащане.
Разговора води: Невена Попова

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up