Петък, Декември 13, 2019

Медицински професионалисти

 С 209 „за“, 22 „против“ и 8 „въздържали се“ Съборът на Лекарския съюз дада мандат на представителите на УС на БЛС да подпишат НРД 2020-2022. 

Лекарите дадоха съгласието си редставителите на БЛС да подпишат рамковия договор при съобразяване с параметрите в съвкупност, представени на Събора.

Средствата за първичната извънболнична медицинска помощ ще бъдат недостатъчни, докато не се направят решителни промени в начина на практикуване. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Георги Тодоров. По думите му преговорите между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за Националния рамков договор 2020 – 2022 година са започнали много късно. Според него подценените пътеки остават подценени, а надценените вървят в пакет с останалите. Недостатъчни са и средствата за извънболнична медицинска помощ, каза още той.

Асоциация на Българските медицински сестри организира Национален протест пред Министерския съвет на 15.12.2019 г. /неделя/ от 13 ч. под наслов "Да излекуваме здравеОПАСНАТА система!"
Асоциацията се обръща с призив за подкрепа към своите съмишленици и партньори:
„За 19 години ЗдравеОПАСНАТА система в България изроди и отгледа рой безскрупулни и алчни мутри в бели престилки. За тях здравето е стока, пациента е банкомат, болестта е средство за по-голяма печалба. Способни на всякакви схеми с цел лична облага, те са като зараза в медицинската среда, която трябва да е стерилна и чиста в морално отношение.

От 8 месеца работещите в Специализираната болница за лечение на белодробни забoлявания във Варна не са получавали пълните си заплати. Условията, в които работят, също не са добри. Заради финансовите проблеми служителите в лечебното заведение обмислят да подадат колективна оставка, съобщава БНТ. Освен това специалистите не са получавали пари и за транспорт, и за облекло.

Заради окаяното състояние на сгради и помещения в "Александровска" болница, ужасяващите условия на труд и лечение, на 7 ноември медици, студенти и пациенти на болницата излязоха на протест.
От цялостен ремонт се нуждаят Клиниката по хематология и отделението по алергология, където преди няколко месеца рухна покривът.
Днес изтича крайният срок, който медиците поставиха на Директора на болницата и на здравния министър, за да бъдат предприети действия.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България разпространи Възражение срещу редица текстове на новия НРД. Някои от тях са квалифицирани като анахронизъм от времето на диктаторските времена. Сдружението предупреждава, че приемането им ще се отрази крайно неблагоприятно на пациентите и възможностите за тяхното ефективно лечение. Очертаните във възражението проблеми са описани по следния начин:
Уважаеми дами и господа, във връзка с разглеждан проект на НРД 2020 - 2023 имаме следните възражения и предложения срещу текстове , предложени от НЗОК, които ще затруднят оказването на медицинска помощ на пациентите и ще нарушат техните права.

Целият персонал на МЦ Интегративна медицина се е подписал под Отворено писмо, с което искат да се потърси отговонорт от всички длъжностни лица за неуспехите на здравната политика в страната. Ето текста на писмото:
Ние, персоналът на МЦ „Интегративна медицина“ София, ежедневно ангажирани с лечението на най-тежката патология в медицината - лечението на онкоболни в последен стадий, достигнахме предела на търпението си. Ежедневната ни практика е едно житейско и професионално свидетелство за безмерни човешки страдания, причинени не от неконтролируеми природни събития, а от действия или бездействия на хора на отговорни държавни позиции, загубили морален облик и чест.

В редакцията на Право&Здраве беше получено Открито писмо от д-р Георги Тодоров във връзка с предстоящия събор на БЛС, което публикуваме без редакция:
Уважаеми представители на Медиите,
Предстои да се подпише текста на НРД 2020, а текста го няма никъде, към днешна дата. Същият се крие умишлено, от д-р Маджаров, който го има още от вчера! Потвърдено от Д-р Дечев в разговор с мен.
Преди малко изпратих писмо до всички районни колегии на БЛС със следното съдържание:
Уважаеми Колеги,

 Мъж от село Янтра, Горна Оряховица, изпадна в клинична смърт два пъти за 2 часа и оцеля. Пристягаща болка е последното, което 51-годишният Александър Стефанов помни, преди да припадне. На път за горнооряховската Спешна помощ сърцето му спира

Log in or Sign up