Сряда, Септември 23, 2020

turnev

От гледна точка на осигуряване на грижите за болните бих могъл да кажа, че са направени сериозни крачки през последните години. Основата е поставена, но трябва да се надгражда. Това заяви в сутрешния блок на БНТ неврологът проф. Ивайло Търнев. 

По думите му Здравната каса би трябвало да осигурява лечението на всички пациенти, независимо дали става въпрос за деца или възрастни.

,,В този смисъл Фондът за лечение на деца може би беше изкуствено създаден. Трябва да има лечение за всички – и за деца, и за възрастни, защото в противен случай се получава нещо като възрастова дискриминация'', сподели Търнев.

,,През 2009 година имаме национална програма, която даде възможност за изграждане на регистри на редките болести у нас. Това ни даде добра основа в борбата с редките болести'', коментира по темата Владимир Томов, председател на Алианса на хората с редки болести в България.

,,В момента системата, която обезпечава редките болести, работи от 2011 година. Всичките въпроси, свързани с получаването на лечение, бяха регулирани още тогава. Така че системата, която функционира в момента, е много добра и дава едни чудесни резултати'', отчете той.

,,Считам, че не само НЗОК, а държавата трябва да осигурява лечение на всички под формата на допълнителни държавни средства. В момента средствата от Фонда за лечение на деца се осигуряват централизирано, но би могло да се разшири и тези средства да обхванат всички, които се нуждаят от съответната терапия'', допълни Владимир Томов.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up