Неделя, Януари 17, 2021

eeg epilepsiaЕдин от всеки 100 души по света страда от епилепсия, а един от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп веднъж в живота си. Това показва статистиката на Международното бюро по епилепсия и Международната лига срещу епилепсията. По тяхна инициатива всеки втори понеделник на месец февруари се отбелязва като световен ден за борба със заболяването, което специалистите определят като ней-често срещаното неврологично увреждане. България също участва в инициативите, посветени на деня по идея на Асоциацията на родители на деца с епилепсия АРДЕ. Приблизително 70 000 са хората с тази диагноза у нас, показват данни на организацията.
България има сериозни традиции в областта на диагностиката и лечението на епилепсията. От 2012 г. работи Специализиран център по хирургия на епилепсията към Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” - София.

Това направи възможен достъпът до една от най-съвременните терапии, прилагани в развитите страни при тежки медикаментозно-резистентни епилепсии - епилептичната хирургия. Първите стъпки по въвеждането й са направени още през 2006 г. със създаването на програма от екип специалисти – доц. Красимир Минкин и доц. Петя Димова.

Днес те отчитат, че от създаването на центъра до днес в него са били изследвани близо 1000 пациенти, оперирани са 250 пациенти - и граждани на чужди държави. При 70% от подложените на хирургично лечение пристъпите са спрели напълно. Състоянието на други 20% значително се е подобрило. А при 10% няма подобрение, но няма и влошаване на качеството им на живот. Според двамата специалисти методът дава много добри резултати при деца с тежка епилепсия – при тях пристъпите спират и става възможно прекратяването на приема на лекарства. Най-малкият опериран пациент е на 2 години, а най-възрастният – на 60 г., като препоръката е болните, за които има съмнение за епилепсия възможно най-рано да бъдат изпратени за консултация и лечение, особено когато се касае за деца.
Признание за успехите на центъра е неговият статут на пълноправен член на Референтната мрежа от европейски центрове за епилептична хирургия и лечение на комплексни епилепсии.
Световния ден за борба с епилепсията беше отбелязан по малко по-различен начин от Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Днес те информираха, че са изпратили писмо до министъра на здравеопазването с настояването маслото от канабис да бъде разрешено за употреба у нас за най-тежките форми на епилепсия. У нас употребата му за медицински цели не е позволена, но от асоциацията смятат, че тази забрана може да бъде преразгледана, ако се вземе предвид положителния опит на други държави и ако се даде възможност маслото да бъде приложено за тежките форми на заболяването.
"В цял свят вече е доказано, че маслото от канабис помага. Разрешение за употребата на маслото от канабис или други форми, които са, защото вече знаем, че в САЩ има медикамент, който се заплаща от техните здравни фондове. Лекарството е създадено на базата на канабисен продукт, който е предназначен за хора с епилепсия. Има обаче взаимодействие между маслото и другите медикаменти, които се прилагат при тези болни", каза Веска Събева. Тя подчерта, че от АРДЕ настояват у нас да се подготвят лекари, които да могат да провеждат лечение с масло от канабис. Повече по темата можете да прочетете в интервюто с Веска Събева в рубриката ни „Интервю“.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up