Вторник, Юни 02, 2020

sreshta MSЗдравният министър Кирил Ананиев заяви на брифинг след среща с премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и семейството на Адриан Петков, който почина, докато чакаше за белодробна трансплантация, че ще се проведе кампания за насърчаване на донорството, защото без донори няма как да успеем.
„Свързал съм се с колеги - министри на здравеопазването от няколко европейски държави, които обещават методическа помощ за обучаването на наши екипи и съдействие за създаването на условия за белодробни трансплантации у нас. Без донори България няма как да успее. За да станем пълноправен член на Евротрансплант годишно трябва да имаме 70 донора, а в момента имаме под 10“, каза Кирил Ананиев и уточни, че едва след като страната ни отговори на това условие, българските пациенти могат да бъдат лекувани в европейски трансплантационни центрове, като реалистичният срок това да се случи е две-три години", коментира той и допълни, че е разпоредил да се направи регистър на хората, които имат нужда от трансплантация на бял дроб.

„Възложил съм проверка по случая с починалия Адриан Петков, за да разберем кой е сгрешил и да си поеме отговорността“, заяви той.

Министърът на здравеопазването обясни, че е разпоредил със заповед Инспекторатът на Министерството на здравеопазването да направи пълна проверка на Министерството, на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Комисията за лечение в чужбина за случая на Адриан.
Близките на починалия 29-годишен мъж обявиха, че ще водят битка за съдбата на останалите 16 души, които чакат за трансплантация на бял дроб. Семейството му заяви преди ден, че са били „нагло и безочливо излъгани от държавата”. Решени са също доведат битката докрай в Европейския съд по човешките права.
„Радвам се, че се стигна до трайно и положително решение“, коментира братът на Адриан - Алберт Петков, който по-рано днес от ефира на bTV призова да се променят условията за донорство у нас.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up