Вторник, Юни 02, 2020

PavlovaД-р Галинка Павлова от БЛС и Пенка Георгиева от Пациентски организации ''Заедно с теб'' коментираха защо проектът за Национална здравна карта се превърна в "ябълка на раздора". Днес здравният министър Кирил Ананиев ще представи на министрите спорния проект на новата здравна карта. Срещу него вече се обявиха от Българския лекарски съюз и редица болнични заведения. Проектът отчита близо 6 000 излишни легла в болниците, за които здравната каса няма да заплаща, ако предложенията бъдат одобрени.

"Тази карта няма да реши проблемите, защото е сбъркана философията, по която е правена", заяви д-р Галинка Павлова в "България сутрин".
Тя подчерта, че здравната карта не трябва да е финансов инструмент за рестрикции на бюджета на НЗОК и допусна, че ще бъде атакувана в съда и ще падне, ако преди това бъде приета.
Пенка Георгиева също изрази крайното си недоволство и посочи, че здравната карта е в ущърб на пациентите. Тя е категорична, че новите правила ще застрашат здравето им, а влошаване на здравето води до по-голям разход на публични средства. По думите ѝ пред Bulgaria ON AIR ръководството на Министерството на здравеопазването се опитва да спаси бюджета си, но няма мисъл за здравето на нацията и бъдещето.
"Това ръководство създава само хаос, тази карта е изключително потайно нещо", посочи тя и отбеляза, че болницата в Шумен ще остане без детска и гръдна хирургия.
"Защо се въвежда тази Национална здравна карта? Един пациент не може да лежи на две легла едновременно. Въвежда се допълнително лимитиране с нея и това застрашава наистина живота и здравето на пациента", обясни Георгиева.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up