Сряда, Юли 15, 2020

Това показват данните от изследване на „Разходи за здраве от джоба на домакинствата в България“, публикувани в сп. „Социална медицина“, цитирани от investor.bg.
Данните са получени чрез анкета на представителна извадка от български домакинства, осъществена в периода 10 май – 10 юни 2015 г.  За 2015 г. заплатените частни разходи за здраве от българските домакинства могат да бъдат оценени на между 3,63 млрд. и 3,68 млрд. лева общо. Бюджетът на Здравната каса за същата година възлиза на 3,2 млрд. лева,

а за 2017 г. се залагат малко над 3,4 млрд. лева. В проценти това означава, че НЗОК вече покрива едва 47% от всички разходи за здраве, а пациентът плаща от джоба си 53%.
През 2012 година разходът на пациентите е бил „само” 48,6%, според доклад на Световната банка отчете.  
Най-голям дял от частните разходи за здраве на българина заема групата на медицинските изделия за извънболнично лечение, в които попадат и лекарствата – над две трети от общия размер на частните разходи за здраве. В зависимост от социалната група, в която попадат лицата, делът на разходите за здраве варира от 5% от доходите им до над 90%, като в някои случаи месечният доход може дори да не достига, разкрива изследването.
Основният извод от изследването: разходите за здраве от джоба на преобладаващата част от домакинствата в България са непропорционално високи в сравнение с доходите им. Тези разходи водят до здравни неравенства, особено силно изразени при лицата и домакинствата, живеещи с доходи под линията на бедност. Високите разходи за здраве от джоба, особено в случаите на тежко и/или хронично заболяване, са основен фактор за изпадане в абсолютна бедност и материални лишения.
Най-уязвимите лица са хората, които получават всички видове минимални или социални пенсии. Разходите за здраве от джоба на тези лица се движат от ¼ до над 1/3 от доходите им и  домакинствата с деца с увреждания, чиито разходите за здраве от джоба могат да надвишат и две трети от доходите, а при неработещ родител – и 70%.
При домакинство от двама възрастни или самотен възрастен на минимална пенсия и инвалидна група делът на частните разходи за здраве може да изчерпи и целия доход.
Средно в Европейския съюз делът на разходите за здравеопазване, които домакинствата поемат, е около 16-18%.
Този тъжен показател се дължи на първо място на разходите за здраве от БВП, който България отделя – почти два пъти по-малко в сравнение с ЕС. В абсолютна стойност публичните разходи за здраве са от 5 до 15 пъти по-малко от другите страни членки.
Рестрикциите в бюджета на НЗОК, въведени от кабинета Борисов през последните години задълбочиха още повече негативната тенденция. Към това се добавя ефекта от въведените лимити за болниците, свитите лимитите за консултации и изследвания и разбира се нарасналите разходи на пациентите за лекарства и медицински изделия. През 2015 година от реимбурсния списък на НЗОК отпаднаха над 1000 лекарства или 1/3 от всички реимбурсирани медикаменти. Москов така и не можа да се справи с плащането на медицинските изделия от пациентите и създадените зависимости между доставчици и медици.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up