Сряда, Юли 15, 2020
Множествената склероза е болест на младата възраст


„Множествената склероза е заболяване на младата възраст, обикновено започва между 20 и 40 години, като може да започне и по-рано, понякога и по-късно. Но най-често засяга младите хора.

Важно е да се открие навреме, защото нелекуваната множествена склероза води рано или късно до инвалидизация на пациентите. Съвременната неврология разполага с достатъчно нови методи на лечение, така че да не се стига до инвалидизация при един млад човек“. - каза д-р Росен Икономов, специалист по нервни болести и отоневрология, пред БНР

Д-р Икономов обясни, че засега няма дефинитивно лечение на заболяването, но вече има достатъчно медикаменти, т. нар. модифицираща хода на заболяването терапия, която позволява болните да не получават нови пристъпи, тяхното състояние да бъде стабилизирано и да не се стига до инвалидизация в бъдеще.

Заболяването може да атакува всяка част на Централната нервна система и може да започне с какъвто и да е симптом от различни нейни части, посочи специалистът:

„Едни от честите начални прояви на заболяването са проблемите със зрението – тогава, когато човек започне да не вижда добре и очният лекар не може да коригира зрението с очила. Това е алармиращ симптом, че е възможно да е засегнат зрителният нерв. Друг симптом може да бъде двойното виждане. Това в неврологията е алармиращ симптом, който изисква уточняване на неговата причина“

Неврологът обясни, че друг симптом е замаяността – усещане на нестабилност, като при опиянение. В този случай отоневролог трябва да прецени дали става дума за заболяване на вестибуларния апарат или за множествена склероза. Друг симптом на заболяването е изтръпване на крайниците и лесна уморяемост.

При изтръпване на крайниците отново е необходимо изясняване на причината. При множествена склероза е възможно да има проблеми с уринирането и сексуални смущения. Специалистът предупреди, че често тези симптоми се неглижират от хората, но младите хора, според него, са достатъчно информирани и често посещават лекар, ако имат оплаквания. Ако диагностиката се забави, заболяването може да прогресира.

Д-р Икономов посочи, че за развитието на заболяването има и генетични фактори – определят го като заболяване на бялата раса и на развитите общества. Но до момента определена наследственост не е категорично установена – това, че родителят е болен не означава, че детето му също ще има множествена склероза.

Съвременнaта модифицираща терапия има за цел да спре автоимунния процес, който унищожава обвивките на нервите. Ефективни медикаменти има от около 25 години, съвременните вече са на таблетки.

Пациентите трябва стриктно да спазват противоепидемичните мерки, за да избегнат риска от зараза с коронавирус, посочи неврологът.

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up