Четвъртък, Октомври 01, 2020
Увеличил се е броят на българите с паник атаки и депресии по време на ограниченията

Увеличава се броят на българите с паник атаки и депресии по време на ограниченията заради разпространението на коронавируса. Специалистите казват, че социалната изолация се е отразила особено негативно на децата.

 

А в Русе на горещите телефони, на които отговарят психиатри и психолози, всеки ден е имало обаждания от разтревожени русенци. На първо място те са били притеснени от разпространението на самия вирус, а на второ място са разтревожени как ще се справят чисто икономически със ситуацията. Освен симптомите на безпокойство и депресия - налагането на ограничителните мерки е отключило в част от хората и хипохондрични състояния. В центъра за Психично здраве помощ е потърсила пациентка, която доброволно се е тествала за коронавирус седем пъти. Но въпреки отрицателните проби, тя смята, че се е заразила с COVID - 19. Затова при случаи на тревожност в Центъра за психично здраве в Русе на разположение са седем психолози. За последния месец там са били приети две жени с тежки депресии заради коронавируса.

 "Усещат задушаване, стягане в гърдите, в стомаха. Треперят им ръцете, стават много неспокойни. Много от тях имат хипохондрични изживявания, смятат, че са болни от коронавирус" - каза Д-р Теменужка Матева, управител на Център за психично здраве - Русе: пред БНТ

Миглена Стоянова казва, в периода на изолация, информацията от медиите и интернет са й подействали стресиращо.

 "Цялата информация, която ни заля и масовото насаждане на страх в хората, всяко прибиране вкъщи, дрехите да се чудя къде да ги слагам, покупките, и всичко това, така, ми действа натоварващо".

Специалистите казват, че не бива да се неглижират симптомите на невротичните разстройства, а да се потърси подкрепата на психолог или психиатър.

 "Психичното здраве е изключително важно, защото психиката е тази, която определя и многото болести". - каза Д-р Теменужка Матева. "Човек трябва да изпуска парата", тя съветва при спазване на всички мерки на дистанция и дезинфекция, да се забавляваме."

 "Мисля, че жените имат много добър начин да се справят с положението, за разлика от мъжете, това е пазаруването. Това е един огромен антидепресант. Стига да имат финансови възможности, разбира се". - добави д-р Матева

Според нея обаче, трябва да има и целенасочена държавна политика в грижата за психичното здраве, а не да се разчита само на здравата психика на българина

Какво трябва да се направи, за да се осигурят лекарства в малките населени места?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up