Четвъртък, Октомври 29, 2020
 Нов интернет сайт дава думата на пациента

Изхождайки от въпроса как пациентът избра къде да се лекува. Колко усилия би коствало на един човек да сравни всички данни в интернет. Затова ние решихме да улесним пациентите в избора им къде да се лекуват. Създадохме тази коалиция от пациентски организации, за да направим нещо, което не е правено до сега- да дадем думата на пациента - Д-р Стойчо Кацаров - Център за защита правата в здравеопазването на провелата се днес пресконференция по повод инициативата „Добра болница“.
„Положихме усилия да изберем подходящи критерии, по които ние като коалиция от организации, да оценим болниците. Нашата оценка се базира на публично достъпна информация и това до колко една болница е отворена към пациента. Няма да оценяваме как работи тя, а каква информация е публикувала на сайта си. – каза още д-р Кацаров.

Оценка общо взето може да се раздели на две части. Първата част обхваща 10 критерия:
Дали на сайта на болницата са публикувани образци на информирано съгласие, дали е публикувана информация за цени на болничните услуги, дали има безплатен
интернет, дали има утвърдена и публикувана процедура за жалби и оплаквания, дали има утвърдена и публикуван процедура за борба с болката, публикувани ли са данни смъртността в болницата, има ли информация за вътре-болничните инфекции и публикувани ли са данни за непланираните повторни операции.
Смята че всяка една добра болница би трябвало с лекота да публикува всичките тези неща. Болницата, която е покрила всички критерии ще получи всички 5 звезди и ще я сертифицираме като Добра болница от гледна точка на пациентите.
Инициативата не е насочено срещу болниците, напротив ние ще се радваме, ако всяка една болница отговори на критериите, защото това ще постави на българското, здравеопазване на съвсем друго ниво.- допълни д-р Кацаров.
Инициативата :“Добра болница“ е една прозрачна процедура, която всеки може да отвори. има 10 ясни критерия и всеки може да види изпълнени ли са те. Мисля, че коректните болници ще го приемат като добра възможност реклама. Наистина е време за това. – каза Пенка Георгиева от Пациентска организация „ Заедно с теб“
Невена Манолова от „ Дара Хелп“ допълни:
„За мен през всичките години през които работя с пациенти най-важното е било пациента да е информиран. Добри болници“ е добра и иновативна за България инициатива. Оценките и въпросите са обективни и обхващат безопасността на болницата в която отиваме да се лекуваме. Вътре- болничните инфекции повторните операции са свързани с безопасността. Другото, за което малко се говори за правата на пациентите. Финансовия аспект също е засегнат във въпросите – всеки от нас да може да си направи информиран избор за това, което би следвало да заплати. Битовите условия и екипа също са важни.
Създали сме възможност пациентите да изразяват мнение. Това до голяма степен е субективно, но подкрепено със снимки става една реална информация за условия в болниците.“

Пациентите, които ще дават мнение ще се регистрират през гугъл, туитър и фейсбук това е за да се избегне злоупотреба. Сертификатът ще се дава за 1 години, но по тяхно желание може да се променя и по-рано. Този сайт аз лично мога да го причисля към сайтовете с достоверна информация, а не такава, която обърква - каза Боряна Ботева - Сдружение за развитие на българското здравеопазване
На сайта https://www.goodhospital.bg/ Болниците могат да бъдат избирани по области, по специалности, по име. Прикрепени са и към карта. И пациентът може да изрази своето мнение по няколко критерия достъпни за хора без медицинско образование:
Това са информираното съгласие, дали е удовлетворен от лечението, дали е удовлетворен от отношението на медицински персонал, дали е удовлетворен от чистотата и удобствата и дали би препоръчал тази болница. Това е оценка на самите потребителите и е независима от другата. Важно е човек да даде своето мнение защото това помага да другите – допълни д-р Кацаров.
В отговори на журналистически въпроси организаторите уточниха, че всичко това е важно от гледна точка на прозрачността . Тази инициатива е покаже дали болницата може или не може да застане с цялата си информация пред пациентите. От отговорите стана ясно, че пациентите ще мога да сравняват различните болници по определените показатели. Ако например на една жена и предстои раждане, тя ще може да види каква е смъртността в различните АГ болници, броя на вътре-болничните инфекции и тн. И ако болницата е публикувала тази информация да направи своя информиран избор.

Избрахме тези критерии, като се съобразихме с това да са изпълними и да нямат оценъчен характер от гледна точка на медицината.
Ние потребители имаме право да знаем . Това ще бъде полезно и за пациентите и за здравната система, потребителя ще може да каже мнението си. Няма по-важна оценка от тази н а потребителя. – Допълни д-р Кацаров- Надявам се това да е нещо позитивно и болниците да станат по-добри за пациентите, съобразявайки се с тези критерии.

Цялата пресконференция:

 

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Елена · преди 11 месеца
    Виновна е "стройната система" в здравеопазването !!! Виновен е лекарят, допуснал усложнението на болестта ! Защото това не се е получило изведнъж ! Престъпно е, когато педиатрите лекуват децата ни без да са направили изследвания, без да е изолиран вирус ! Стрелят просто така - напосоки ! Ще опитаме с тия лекарства, ако не се получи, ще сменим с друг антибиотик и така до безкрайност ! А знаем до какво води прекомерната им употреба ... Задължете ги поне на децата да правят изследванията както си му е редът ! Нас, възрастните , кучета ни яли ...
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up