Неделя, Април 05, 2020

Бангладешки близнаци, родeни с обща глава, са разделени от унгарски хирурзи. Операцията за разделяне на черепите и мозъците им продължила 30 часа, информира АФП.

Тригодишните близнаци, наречени Рабея и Рукая, страдат от рядко ембриологично разстройство, засягащо приблизително едно на всеки 5 до 6 милиона раждания.

Те са "стабилни след окончателното разделяне", заявява Андрас Цокай, неврохирург от Фондацията за помощ на беззащитни хора (ADPF), която организира 35-членния унгарски хирургически екип. След разделянето в Комбинираната военна болница в Дака екипът на Цокай започна да покрива обработваната област с меки тъкани, генерирани от процес на разширяване на тъканите, проведен в Унгария.

"Лекарите са разделили моите бебета. Видях ги със собствените си очи. Те вече са добре. Надявам се дъщерите ми да се възстановят напълно, да пораснат здрави и да имат нормален живот", казва Рафикъл Ислям, баща на близнаците.

Преди да бъде извършена операцията е дадена прогноза, че вероятността децата да оцелеят е 50%. Според ADPF, само шепа операции за разделяне на т.н. сиамски близнаци, са били успешни.

През 2012 г. е създадена Унгарската благотворителна организация от Цокай и пластичния хирург Гергели Патаки, за да осигури безплатна операция на бедните хора в Унгария и в чужбина. Ислям и съпругата му се обърнали към групата за помощ през 2017 година.

През първата фаза на операция в Бангладеш миналата година общите кръвоносни съдове на мозъка на близнаците бяха отделени при 14-часова операция. След това във втората шестмесечна фаза, която започва през януари, Рабея и Рукая се преместват в Будапеща, където лекарите въвеждат имплантационна система за разширяване на скалпа и меките тъкани в главите им.

Проведени са над 40 интервенции от областта на пластичната хирургия за запълване на разширителите, смяна на превръзките и за извършване на лазерно и регенеративно лечение на обработваните области. ADPF неврохирурзите и пластичните хирурзи, поддържани от анестезиолози, рентгенолози и педиатри, са използвали също и иновативен софтуер за 3D анимация, за да картографират двата мозъка.

"Това беше едно от най-големите предизвикателства за малформации, които съм виждал", каза Патаки пред АФП миналия месец. ADPF е извършила около 500 реконструктивни хирургически операции в Азия и Африка.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up