Вторник, Март 31, 2020

Над 20 души на възраст над 60 години са ослепели от високите температури през последните дни у нас. Те са приети в болниците в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Сандански и Благоевград с отлепени ретини на очите и частична или пълна загуба на зрение.

Възможно е да има и още такива случаи, които обаче да не са оповестени, смятат медици.

Първи за случаите алармираха в Пловдив.

Само за 5 дни петима души са приети в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив с отлепени ретини на очите и загуба на зрение. Предишните месеци е имало едва няколко подобни случая.

Лекарите са изумени от серията разкъсани ретини. И петимата пациенти са на възраст над 60 г. Извършени са им сложни няколкочасови операции и се очаква да възстановят част от зрението си.

Според медиците основната причина за отлепянето на най-вътрешния слой на очната ябълка е жегата.

"Когато температурите са високи, организмът се обезводнява. Настъпва и дехидратация на стъкловидното тяло, което държи ретината на мястото й, и тя се разкъсва. Същият негативен резултат се получава при травма, повишена физическа активност или тежка работа на полето", обясни проф. Нели Сивкова, началник на очната клиника.

В рисковата група попадат възрастните, хора с късогледство и диабет, както и такива, които вече веднъж са били оперирани за подобен проблем.

"Ретината е "мозъкът" на зрителния орган.

Отлепянето й не е съпроводено с болка, зачервяване или изтичане на секрет. Затова пациентите изчакват, мислят, че ще им мине от само себе си. В началото не виждат определени сегменти, което се компенсира от другото око. Постепенно обаче губят зрение", посочи проф. Сивкова.

Повечето хора търсели помощ късно. Лечението е единствено хирургично. При навременна интервенция прогнозите са благоприятни и болните връщат голям процент от зрението си в период от 1 до 3 месеца.

Медиците съветват през лятото да се пие не по-малко от 2,5 литра вода на ден, а хора с тегло над 90 килограма дори трябва да приемат по 3 и повече литра.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up