Понеделник, Септември 23, 2019

Във връзка с изказването на д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК, в публичното пространство, относно необходимостта от истински контрол върху разходването на средствата на НЗОК и необходимостта от информираност на пациентите в преговорите за НРД, Национална пациентска организация излезна със становище.

Цитираме дословно без авторска намеса:

"Осигуряването на качествено здравеопазване е съвкупност от множество компоненти и фактори, които трябва да бъдат налични, за да може да се говори за адекватно покриване на нуждите на българския пациент. Съвременните грижа и лечение на пациентите следва да са базирани на единство от знания и компетентност на лекарите, ефективни медикаментозни терапии, съвременна и иновативна медицинска техника в здравните заведения и високи хигиенни болнични условия.

 

Както нееднократно сме посочвали, при българския здравноосигурителен модел има множество проблеми, които през годините не бяха разрешени, а напротив – се задълбочиха. В резултат на това здравният модел не покрива в цялост нуждите на пациента и се стига до ситуация, в която лечението му протича на база генерирането на максимална печалба, без да се съпоставят резултатът от лечението и ефективността му спрямо обществените и лични разходи на пациента. Нерядко не се постига максимално бързо реинтегриране на заболелия на пазара на труда и в обществото, а оттам – да бъде постигнато намаляване загубите на национален доход от отпуск по болест и на разходите на НОИ.

Ето защо продължаваме да подкрепяме идеята за създаването на допустим от конституцията на Република България, нов здравноосигурителен модел за осигуряването на един по-добър достъп до здравеопазване и провеждане на здравна реформа, в която съществуващите проблеми със стойността на клиничните пътеки и лекарския труд да намерят достойно решение и придобият адекватни измерения. Вече повече от пет години настояваме и ще продължим да настояваме за развитието на дигитализацията в здравната система, както и за възможностите всеки здравноосигурен гражданин да получава актуална информация за всички промени в здравния му профил. Подкрепяме и ще настояваме за въвеждането на съвременни модели за определяне на диагноза и лечение, както и индивидуално определяне на терапията за всеки пациент.

Ние съзнаваме, че това са големи промени, които следва да са дело на всички участници в политическата система и които следва да бъдат въвеждани поетапно и последователно, като се осигури приемственост на планираните реформи. Само по този начин може да се постигне задоволителен резултат, който в крайна сметка да доведе до трайно повишаване на качеството на здравното обслужване, удовлетвореност от здравната система и ефективност на направените обществени разходи за здравеопазване.

С уважение,

УС на НПО"

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up