Понеделник, Август 19, 2019

Надя Мирчева, майката на починалото 6-годишно Мими, вчера получава напомнящо писмо, в което пише, че дължи сумата от 14 хил. лв. за лекарствата на починалото си дете. Парите, които майката трябвалo да даде, тя казва, че ги дължи от дарителската сметка.

„В случая не е имало закъснение относно лечението на детето", заяви майката на починалото в болница ИСУЛ преди няколко дни дете. Тя допълни, че лекарите са направили всичко възможно за нея.

Надя припомня как е започнало всичко: „За да получа лекарства за детето си, от Здравната каса ми заявяват, че трябва да имам дарителска сметка, след което трябва да попълня формуляр“, разказва тя.

„Лекарите, които не са просто „писерушки“, попълват „хиляди“ документи, които след това ги предоставят на родителя на болното дете. След което родителят трябва да ги занесе до Здравната каса.“, обяснява майката.

Според нея трябва да има промяна в регламентацията на лечението на деца в такава ситуация, а родителите им да бъдат до тях в болницата.

„По закон майката лично трябва да подава документи за лечението на детето си. Или с нотариално заверено пълномощно”, обясни Теодора Арменкова от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”.

А Симона Караиванова от същото сдружение отбеляза, че има и друг проблем - с липса на жизнено важни лекарствва за лечение на такива деца. "От януари миналата година няма „Винтристин”. А той е като аспирина. Това е дъното. Заместник-министър Жени Начева декларира, че от 1 май няма да се искат пари от дарителските сметки на родителите от Здравната каса. Декларира, че болниците ще могат да купуват тези лекарства, и че няма да се занимават родителите”, коментира тя.

Възникват следните въпроси: Защо след като уж въпросната сума от 14 хил. лв. щеше да се покрие от касата, сега майката получава писмо, в което й напомнят, че тя все пак дължи тези пари? Къде отидоха парите събрани от дарителската сметка за лечението на Мария след смъртта й? Къде въобще се потулиха средствата от тази дарителска кампания? Не би ли било редно да се направят промени в разпределението на дарителските сметки, след нещастни инциденти, като в случая с Мими, след констатирана смърт, сумата да се пренасочва към друг нуждаещ се от лечение?

Въпроси, които до момента остават без отговор!

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: nova

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up