Неделя, Януари 17, 2021

Сигнали за забавяне на решенията за лечение на деца и съмнения за оказване на навременна помощ. След прехвърлянето на Фонда за лечение на деца от Министерството на здравеопазването към НЗОК възникнаха въпроси как функционира системата.

Още когато се обсъждаше проблемът за прехвърляне на Фонда за лечение на деца в чужбина към НЗОК, казахме че това е прехвърляне на проблема от единия джоб в другия. Това каза д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация по повод случая с 6-годишната Мария, родена със Синдром на Даун, която почина, без да дочака лечение.

В момента не знаем какво се случва. Вчера от Касата казаха, че са си свършили работата. Мими си отиде, след като очевидно всички са си свършили работата, заяви д-р Хасърджиев.

„Очевидно системата е така направена, че се бавят протоколи. В момента няма никаква прозрачност коя процедура докъде е стигнала. Кои са имената на тези хора, които взимат решения и, които връщат непрестанно документи. Проблемите са много, доколкото разбрах има и други чакащи такива деца. Очакваме много, много такива случаи, за съжаление и занапред”, коментира oще д-р Хасърджиев.

„Аз считам, че отговорите трябва да се дават значително по-бързо, от това, което става в момента. Всъщност имаме основния проблем – нарушената комуникация. Парите са малко, ще трябва да се наложат някакви ограничения, но хората трябва да знаят защо се налагат тези ограничения”, коментира ситуацията доц. Спас Спасов, бивш директор на „Пирогов”.

Ако погледнем от добрата страна на нещата, ресурсът, с който разполага НЗОК, е значително повече от този, който съществуваше във Фонда, и това трябва да позволи на повече деца да заминат на лечение в чужбина, заяви д-р Спасков.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: нова

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up