Вторник, Юли 14, 2020

15-годишно момче с диагноза спинална мускулна атрофия (СМА) от трети тип е първият пациент, на който беше поставена скъпоструващата инженкция „Спинраза“. С тази интервенция бе поставено началото на лечението на спинална мускулна атрофия у нас. Това се случва за първи път в България.

За момчето се грижат медиците от „Александровска“ болница в София, която е едно от четирите лечебни заведения, където ще се прилага терапията.

Родителите на деца със спинална мускулна атрофия дълго време настояваха лечението да стане достъпно и у нас. Много семейства дори бяха принудени да емигрират, за да лекуват безплатно болните си деца в чужбина.

Проф. Търнев и неговият екип от неврологичната клиника на УМБАЛ „Александровска" от години се борят лечението на спиналната мускулна атрофия да бъде достъпно и у нас.

"Всички ние, пациенти, родители и лекари сме щастливи от това начало. Извървяхме дълъг и труден път за да достигнем до днешния ден. Горди сме, че това иновативно лечение започва в Александровска болница, която е едно от четирите лечебни заведения, където ще се прилага терапията", заяви проф. Търнев, който е откривател на 12 нови редки болести.

От Право&Здраве припомняме, че спиналната мускулна атрофия представлява група от наследствени нарушения, които причиняват прогресивна мускулна дегенерация и слабост. Спиналната мускулна атрофия е една от водещите причини за невромускулна болест. Обикновено заболяването е наследствено - автозомно-рецесивно заболяване (човек трябва да получи дефектния ген от двамата родители, за да бъде засегнат). Характеризира се с дегенерация на двигателните неврони.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: нова

Снимка: clinica

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up