Събота, Август 24, 2019

Изпълнителната агенция "Медицински одит" проверява връщан ли е ХИВ-позитивен пациент от болници, имало ли е отказ той да бъде приет в лечебните заведения в Плевен и Велико Търново. Защо близките на вече починалия човек все още не са получили изследванията, с които той е бил изписан от Националната хематологична болница малко преди да почине.

За това настояха в своя позиция от Националната пациентска организация.

Агенция "Медицински одит" вече се е самосезирала и е започнала проверка във връзка със смъртта на 5 май на британеца Крейг Харпър, който от няколко години живее в село Стояновци, Врачанско. Здравните власти не дават повече подробности и коментари преди края на проверката. Обикновено тези проверки продължават няколко месеца и рядко получават публичност. Дали тя ще обхване и казусите, посочени от пациентската организация и от близки на загиналия, засега не е ясно.

 

"Системните стигма и дискриминация, които се проявяват спрямо пациентите с ХИВ в българската здравна система, убиват", посочват в позицията си Националната пациентска организация. Те искат да сигнализират, че в България пациенти не умират от ХИВ и СПИН, а от забавено лечение, неясни диагнози и подхвърляне.

"Инфекционистите в петте специализирани центрове за лечение на ХИВ/СПИН в страната са оставени сами да се справят с цялата комплекност на ХИВ инфекцията и коморбидните състояния. Уви, те няма как сами да спечелят битка срещу онкологично заболяване, ако не се включат онколозите или пък да предотвратят инфаркт. Антиретровирусната терапия е само една част от комплексната медицинска грижа, от която се нуждаят пациентите с ХИВ", се казва още в становището.

Какви са причините за смъртта на Крейг Харпър предстои да се изяснява. Близките му и пациентската организация разказват, че след като през февруари и март се установило, че той има нисък хемоглобин и желязо в кръвта, била потърсена лекарска помощ. В болниците във Велико Търново и в Плевен са отказали да го приет, разказват близки на починалия.

Спешна помощ му е предоставена в "Пирогов", където потвърждават и ХИВ-статуса на пациента. Затова той е приет в отделението по придобита имунна недостатъчност в инфекциозната болница в София. Там продължава лечението му, правят му се кръвопреливания, но без резултат, отбелязват от Националната пациентска организация, които съдействат на човека и на роднините му.

В процеса на търсене на причините за състоянието на Харпър медиците от ХИВ-отделението се усъмняват за хематологично заболяване, като искат консултация от УМБАЛ "Иван Рилски", която се намира непосредствено до Инфекциозна болница и разполага с ниво на компетентност, напълно покриващо грижата и за ХИВ-позитивни пациенти, се казва в становището. Консултиращият лекар обаче отказал да приеме Крейг Харпър за изследвания и уточняване на диагнозата му.

Така пациентът е приет в Националната хематологична болница. На третия ден след приемането е изписан с обяснението, че няма хематологично заболяване. Официалните резултати от тези тестове все още не са предоставени на близките с мотива, че не са готови, посочва неправителствената организация.

"Национална пациентска организация категорично смята, че Крейг Харпър загина от неизяснена диагноза и от мълчалив отказ от лечение", се казва още в становището.

Снимка: clinicaBG

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up