Неделя, Септември 20, 2020

Само за няколко месеца от март досега се е увеличило късогледството при деца, които са ползвали дигитални устройства, съобщи в предаването „Хоризонт до обед“ доц. д-р Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в „Александровска болница“. „Не може да пренебрегнем факта, че дистанционното обучение изисква допълнително напрежение поради факта, че децата трябва да седят няколко часа на компютър, в голяма част от случаите на дигитални устройства.

През юни, „Сдружението на Тарловите пациенти в България- Лечение без граници“, попита 25 лечебни заведения, по реда на за достъп до обществена информация, дали и как лекуват пациенти с кисти на Тарлов, как ги проследяват и други важни въпроси, отговорите на които би трябвало да внесат яснота в и без това не лекото ежедневие на хората страдащи от заболяването. Дали и какви отговори са получили и ще продължи ли лутането на пациентите между специалистите, лечебните заведения и диагнозите, разговаряме с Моника Маринова – председател на сдружението с кисти на Тарлов в България.

Попитахме читателите на нашия сайт дали Одобряват смяната на здравния министър Кирил Ананиев?
109 от анкетираните или 36% от всички са дали отговор, че е било крайно време същият да бъде сменен. Според 7 души (2% от анкетираните), смяната на Ананиев е грешка. 1% от анкетираните, отговарят, че не могат да преценят, а 5%, че не ги интересува.

Медицинската сестра Ава Вакльова загуби битката с КОВИД-19 днес сутринта в Пирогов. Това съобщи за clinica.bg директорът на спешната болница - проф. Асен Балтов. Само преди дни болестта отне живота на сина й - д-р Емил Вакльов, и на съпруга й - д-р Муса Вакльов.
21 дни се бреха за живота на жената лекарите от Пирогов.

 12-килограмов тумор отстраниха успешно в отделението по акушерство и гинекология на МБАЛ „Света София“.Развитието на образуванието наложило сложна операция за отстраняването му и за да бъде извършена хистеректомия. Екипът в състав д-р Виктор Новачков, д-р Катерина Чачева и д-р Ивона Вълчева срещнал допълнителни трудности, предвид разположението на голяма част от тумора в ретроперитонеалното пространство.

Превенция на самоубийствата ще отбележи страната ни на 10 септември, когато е Световният ден за борба с този проблем. Всяка година в света 1 милион души губят живота си заради самоубийства. Това е повече отколкото загиват всяка година по света в резултат на войни и убийства, отчитат от Столичната регионална инспекция.

Националната здравноосигурителна каса не е обсъждала дали Касата ще поеме разходите за PCR тестове за ученици. Това каза за БНР адвокат Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. "Досега НЗОК финансира над 30 лаборатории, оторизирани за изследване на Covid-19, в които са пратени пациенти.

Гражданската мрежа Изправи се БГ, която се ръководи от бившия национален омбудсман Мая Манолова разпространи меморандум, в който се обявява за достъпно здравеопазване без доплащане. Те настояват още за:
Цялостна реформа в здравеопазването с поставяне на пациента в центъра на здравната система с неговото овластяване:
Премахване на доплащането кеш в здравната система с повишени публични разходи за здравеопазване.

По-малък брой инфаркти са регистрирани в страната за периода от април до юни. По време на извънредното положение 2 447 българи са получили остър инфаркт на миокарда, като 843 от тях са били настанени в интензивни отделения, а 204 от пациентите са починали, пише БГНЕС.

Log in or Sign up