Понеделник, Юли 06, 2020

baltovМъж пострада на метри от Пирогов, а екип от болницата отказа да му помогне. В интервю за БНТ, Директорът на болница "Пирогов" оправда действията на медиците с цитат от Наредба № 25/2014, в която се казва, че спешна помощ на местопроизшествието се оказва от центровете за спешна медицинска помощ. Има се предвид бърза помощ /с линейка/, поясни професорът.
"Но някак хората са свикнали, че "Пирогов", който е университетска болница за активно лечение и спешна медицина, е бърза помощ. "Пирогов" не е бърза помощ, "Пирогов" е болница, която работи 24 часа нон стоп, има специалисти от над 23 специалности, които оказват помощ в болницата. Същевременно не могат колегите да напуснат кабинетите си, за да могат да ходят по улиците и да оказват първа помощ. това не тяхна работа. А и отделно виждаме, че наредба №25 не им го позволява."

Проф. Асен Балтов обясни, че 60-годишният пациент е бил настанен за лечение в болницата след като е бил докаран с линейка. Състоянието му е тежко - с тежка черепно-мозъчна травма и отделно е имал кръвоизлив, който вчера е бил опериран. Пациентът засега остава под активно наблюдение.
Според проф. Балтов, колегите му от болницата не са подходящо оборудванида окажат помощ на пострадал. Те биха могли само да направят оглед и "също биха се обадили на тел. 112. Единствено биха се опитали да осигурят свободни въздушни пътища и ако, примерно, пациентът си е глътна езика, биха могли да помогнат".
Вижте цялото интервю във видеото. 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up