Четвъртък, Юни 04, 2020
Престъпна небрежност. Една трета от служителите на Спешна помощ в София с положителен тест за коронавирус

Над една трета от служителите на Центъра за спешна медицинска помощ-София са прекарали или прекарват зараза с коронавирус. На брифинг, Директорът на ЦСМП Георги Гелев обясни, че преди време при тях се разболели три служителки, които дали положителен резултат с PCR-тест. В тази връзка се направило изследване на цялата смяна, което установило, че има и други заразени.

„Закупихме бързи тестове, за цялата служба. След като тествахме абсолютно всички, в това число и аз се тествах, броят на тези тестове е 773, от тях положителни се оказаха 266 – или с имуноглобулин-М (IgM), или имуноглобулин-G (IgG), или и двата повишени.” казва Гелев
На далите положителен тест за антитела 266 души са направени PCR тестове за антиген, според които 13 от служителите са с активна инфекция, които са поставени под карантина.
Това, че 1/3 от персонала на Спешна помощ в София е изградил антитела срещу коронавируса означава, че всички те през последния месец, са били потенциални източници на зараза за своите пациенти – най-често възрастни хора с множество хронични заболявания.
Голямата разлика между резултатите от двата теста може да е и най-вероятно е резултат на фалшиво отрицателни тестове за PCR, чиято чувствителност е около 70% и допълнително може да се понижи, в резултат на неправилно вземане и съхранение на пробите.
Разликата може да се обясни, ако допуснем, че повечето от заразените с коронавирус служители на Спешна помощ са се заразили почти едновременно или в много кратък период от време в началото на март. Дали това е така, щеше да се знае, ако бяха тествани, но те не са били.

Тази информация, макар поднесена спокойно и между другото, е най-големият скандал от началото на епидемията с коронавирус. Медиците, които са на първа линия и са викани да оказват медицинска помощ, са били за един период от време източник на зараза за своите пациенти. Това означава, за мащабите на София, десетки хиляди контактни и неизвестен брой заразени от тях. Трябва да се има предвид и обстоятелството, че преобладаващата част от хората викащи спешна помощ са такива от най-уязвимата група от населението – възрастни хора с едно или повече хронични заболявания.
Не е известно кой е нулевият пациент и кога точно е възникнала инфекцията, дали първоначалното заразяване е било от пациенти към медици или между самите медици, но това няма и никакво значение вече.
Може да се предполага, че картината е подобна и в останалите 28 центрове за спешна помощ, чиито персонал в повечето случаи до сега не е бил изследван.
Медиците от спешна помощ са най-рисковата група, защото освен, че самите те могат да бъдат заразени, се превръщат в източник на зараза за най-уязвима група от населението. За това всички експерти препоръчват тестването на персонала на спешна помощ да се извършва най-малко два пъти седмично. В случая нашите медици са изследвани за пръв път повече от месец след началото на епидемията, с което се създава риск за здравето и животът на десетки хиляди хора в София и страната.
Не знаем дали НОЩ е съветвал Правителството и здравното министерство да не се правят тестове на медиците от спешна помощ или те не са се съобразили с техните съвети, но фактите са налице.
Кой е виновен за тази престъпна небрежност може да установи единствено прокуратурата. Освен да се потърсят виновните, е необходимо незабавно да се проведат тестове на всички служители на спешна помощ в страната и това да се прави периодично, както препоръчват от СЗО, за да може своевременно да се поставят под карантина, онези, които са дали положителни тестове.

Брифингите на НОЩ спряха. Каква е оценката ви за тях?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Виктория Чобанова · преди 1 месеца
    Идват ми няколко въпроса. 1. Ако ръководството на ЦСМП -София не беше закупило тестове, за да изследва своите екипи, дали щеше да бъде по-малка престъпна небрежност? 2. Ако НОЩ искаше да ограничи разпространението на КОВИД през екипите за СМП, не беше ли логично да се осигури периодично изследване на работещите, защото те работят в условия на пълна неизвестност кого преглеждат? Същият въпрос задаваме и ОПЛ, с тази разлика, че ние все пак познаваме пациентите си. 3. Ако данните за изследванията на ЦСМП - София не бяха съобщени от д-р Гелев, това щеше ли да бъде по-малко "престъпна небрежност" и щеше ли по-малко да "ви заразяват"? 4. Кой в случая е престъпно небрежен - този, който се е заразил, оказвайки помощ на нуждаещите се, или този, който тотално неглижира първите звена на здравеопазването, които се срещат първи с болните? 5. Не е ли престъпна небрежност да оставиш екипите на ЦСМП без необходимите лични предпазни средства и без възможност за диагностика на потенциално заразените лица, дошли на преглед? 6. Не е ли престъпна небрежност при наличието на възможност за изследвания да не направиш изследвания на медиците, "защото сред тях ще се установят много повече заразени и ще деформират статистиката" и поради това изследваш полицаите и населението в Банско? Някой коментира, че това било изключително безотговорно поведение на лекари и сестри - по-отговорно ли щеше да бъде поведението на лекарите и сестрите, ако бяха отказали да извършват прегледи без да имат възможност да се предпазят и да изследват идващите пациенти за КОВИД? И защо всички считат, че могат да ругаят лекарите дори и за това, че продължават да ви спасяват животите и да ви угаждат на капризите при това отношение, което демонстрирате? Като чета такива коментари се сещам за идеята всички лекари да бъдат интернирани някъде в Странджа, за да не пречат на хората в България да живеят и да боледуват както те си го разбират? Осъзнайте се. Това са хората, които не се колебаете да извикате, ако имате здравен проблем. Малко уважение към тях и към техния труд покажете, поне външно!! И моето дълбоко уважение към д-р Гелев, който осигури тестовете и направи изследванията на своите служители - нещо, което би трябвало да бъде свършено още преди време от хората, които дават брифинги 2 пъти дневно.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up