Понеделник, Юни 01, 2020
53% от българите смятат, че COVID-19 e биологично оръжие

52% одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. Според 70% България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на Covid-19, докато 67% оценяват, че европейските държави са закъснели. Това сочи проучване на „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“ реализирано в периода 1-5 април 2020 г. сред 1005 пълнолетни лица.


73% от българите посочват, че одобряват въвеждането на извънредно положение заради разпространението на коронавирус. 19% от своя страна са на противоположното мнение. Висока оценка получават действията на Националния оперативен щаб, като малко над две трети от българите посочват, че се справя с работата си, а едва 18% смятат, че не се справя.
Малко повече от половината българи (52%) одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. 33% посочват, че не ги одобряват.
Действията на президентската институция се одобряват от 43%, а 30% не ги одобряват.
Парламентът от своя страна е институцията, към която делът на неодобрение към действията им е по-висок от дела на одобрението - 47% на 35%.

tablica
В проучването бяха тествани имената на политици и лица, които са ангажирани активно с преодоляването на кризата.
66% посочват, че имат положително отношение към Венцислав Мутафчийски, а 15% имат отрицателно.
Положителното отношение към Бойко Борисов е 53%, а 34% имат отрицателно.
Към президентът Румен Радев e регистрирано 49% положително отношение и 27% отрицателно.
Тодор Кантарджиев и Ангел Кунчев също са с по-високи дялове на положително отношение спрямо отрицателното. Тодор Кантарджиев е съответно с 39% положително отношение и 14% отрицателно, а Ангел Кунчев с 33% положително и 16% отрицателно. Отчитат сравнително по-високи нива на неразпознаваемост към тези лица.
Според 70% България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на Covid-19, докато 67% оценяват, че за тях европейските държави са закъснели с предприемането на конкретни мерки.
По отношение на мерките в България, то 35% посочват, че трябва да са още по-строги, 39% ги оценяват като достатъчно строги, а едва 23% са на мнение, че трябва да бъдат по-леки. 67% подкрепят удължаването на извънредните мерки. 17% са на противоположното мнение и не подкрепят удължаването на срока на извънредно положение, защото смятат, че не е необходимо. 14% смятат, че някои мерки можеха да станат по-леки.
Най-голяма подкрепа спрямо наложените мерки се отчита към „затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора“. Само 15% не подкрепят тази мярка.

tablica1
Темата с вируса породи много конспирации, някои от които са тествани в изследването.
Малко над половината от българите (53%) посочват, че Covid-19 е биологично оръжие, а 18% са на противоположното мнение.
46% е делът на тези, които мислят, че „Covid-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят“.

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up