Събота, Януари 23, 2021
Започват изследвания за коронавирус с бързи тестове

Премиерът Бойко Борисов не е заразен с коронавирус. Това показват резултатите от направените му бързи тестове съобщи д-р Анелия Гоцева, която е лекар по инфекциозни болести и вирусология. Изследвани са също всички членове на националния щаб и техните резултати също са отрицателни, каза тя, цитирана от сайта Медиапул.
Макар и с голямо закъснение, бързите тестове за коронавирус ще навлязат в медицинската практика и у нас. Две лаборатории, едната в София, а другата в Русе ще започнат изследвания с такива тестове още утре. Очакват се значителни доставки на такива тестове още до края на седмицата, когато използването им ще стане масово.

На пазара се предлага няколко вида тестове производство на фирми от Германия, САЩ, Великобритания, Испания и др. Тези тестове са имунологични и откриват имуноглобулини от тип „G” и „M”. Позитивират се около 72 часа след заразяването и се отличават с много висока специфичност и много нисък процент на фалшиво отрицателни резултати – под 1%. Извършването на теста е с капка кръв от пръста(както се изследват болните с диабет) и може да се извърши дори от немедицински лица. Резултатът се отчита след 10 минути по подобие на резултата от тестовете за бременност. Предимство на този вид тестове е и ниската им цена. На едро цената на повечето варира между 10 и 20 лева.

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

Log in or Sign up