Вторник, Октомври 27, 2020
Доброто, лошото и грозното в глобалното здравеопазване през 2019г.

 

Поглеждайки назад , през последните 30 и повече години в сферата на общественото здравеопазване в световен мащаб и в Съединените щати, трудно можем да си спомним друга година с толкова изразена разлика в : голям напредък и големи неуспехи.
Доброто
• Произведеният в индустрията трансфат, изкуствен химикал добавян в храната, убива 500 000 души всяка година, но тази година Тайланд , Европейският съ-юз и Бразилия го забраниха, заради което вече 3милиарда от хоарата по света ще бъ-дат защитени от него.
• През 2019 г. много страни въведоха данъци върху подсладените със захар напитки , основна стъпка за намаляване на затлъстяването. Чили е начело и в последно време Перу наложи предупреждения за храни с високо съдържание на сол, захар и мазнини. Много други страни работят върху това.
• Индия , Китай , Етиопия , Бангладеш, Виетнам и държавите от цяла Америка подобряват грижите за хората с хипертония, която убива 10 милиона души годишно - повече от всички инфекциозни заболявания в комбинация.
• Световната здравна организация добави комбинации от две антихипертензивни лекарства в едно хапче към своя списък с основни лекарства , което ще увеличи достъ-па, ще намали разходите и ще подобри качеството на лечение.
Лошото
• Светът все още не е готов за епидемия от болести. Ебола е уби над 2000 души в Демократична република Конго и епидемията не е приключила. Мрбили все още уби-ва повече от 100 000 деца годишно, а случаите нараснаха с 17%, заради дезинформа-ция за разпространението на ваксините и недостатъчните ваксинационни систе-ми. Скорошният спад на смъртността от малария се забави. Необходими са нови под-ходи и енергия, за да се намали броят на хората, които убива маларията годишно, до под 400 000.
• След пет десетилетия на спад в сърдечния удар и смъртта от инсулт в САЩ, напредъкът ни заседна . Много смъртни случаи от сърдечни заболявания могат да се предотвратят чрез контрол на хипертонията и диабета, по-доброто хранене и повише-ната физическа активност. Предозирането води до трагичното и продължаващо спада-не на продължителността на живота в САЩ, въпреки че това покачване не би било очевидно без застой в спада на сърдечно-съдовата смърт. Нарастващата смъртност отразява нарастването на затлъстяването, недостатъчния достъп до превантивно лече-ние и продължаващата опиоидна епидемия .
Грозното


• Употребата на електронни цигари при американските тийнейджъри скочи с 78% през миналата година. Тази година огнището на белодробни инфекции свързани с електронните цигари, показва колко широко са разпространени електронните цига-ри. Електронните цигари могат да бъдат полезен инструмент за някои възрастни, кои-то се опитват да се откажат от тютюнопушенето, но само ако заменят цигарите. За тийнейджърите електронните цигари са опасни и могат да започнат доживотна зави-симост. Никотинът от който и да е източник вреди на развитието на мозъка. Провалът за забрана на всички бонбонени аромати на електронни цигари - включително ментол - е продължаваща злоупотреба с общественото здраве .
• Избухването на ебола в Демократична република Конго постави под прожекто-ра насилието над здравните работници. За съжаление подобни атаки се случват всеки ден. Стотици здравни работници в десетки страни са убити при предоставяне на меди-цинска помощ. Основната концепция за неутралитета на здравеопазването - ненамеса-та на медицинските услуги по време на конфликт, основен принцип на Женевските конвенции - се губи.
• Случаите на полиомиелит са се утроили от миналата година, като в Пакистан се наблюдава скок в случаите. Полио беше на прага на изкореняването - исторически напредък, който отне десетилетия на световно сътрудничество. Но продължителното насилие в комбинация с ваксинните програми, които не се управляват оптимално, ни отдалечи от финалната линия. Полиомиелитът, появил се заради оралната ваксина, се е разпространил в 20 страни. Този тип полиомиелит е трудно да се контролира без нова ваксина, която може да стане достъпна през 2020 г.
• Светът продължи да не успява да предприеме достатъчно действия по измене-нието на климата. В общественото здравеопазване наблюдаваме увеличаване на смър-тните случаи от екстремни метеорологични събития и коварното нахлуване на болес-ти, пренасяни от вектори, включително лаймска болест , в области, които не бяха за-сегнати, наред с други въздействия. Действието на Индия за увеличаване на достъпа до пропан за готвене на 80 милиона души - който, макар и да не е възобновяем източ-ник, причинява далеч по-малко замърсяване на въздуха от дърва, тор и въглища е все пак извор на надежда.
• Не всичко е мрачно. Специализирани ръководители и фронтови здравни работ-ници демонстрират нови начини за подобряване на здравето на сърцето, нама-ляване на тютюнопушенето, насърчаване на по-здравословно хранене и предот-вратяване на епидемии.
• Можем да поддържаме хората здрави и да не чакаме, докато се разболе-ят. Можем да се поучим от нашите успехи и от нашите неуспехи. Можем да се изправим срещу и да победим производителите и търговците на тютюн, алко-хол и нежелана храна.
• Вместо да се плъзгаме назад, можем да действаме стратегически и спешно, да прилагаме това, което работи и да направим следващото десетилетие най-здравословното в човешката история.
Източник: CNN

 

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up