Четвъртък, Юни 04, 2020
51 бременни жени са станали жертва на трафик през последните 9 месеца

 Според данните оповестени на пресконференция по повод 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора, 387 българи са станали жертви на трафик за първите 9 месеца на тази година
258 от нашите сънародници са трафикирани с цел развратни действия, 56 с цел принудителен труд, а 51 бременни жени с цел продажба на новородено.

Отбелязва се спад при непълнолетните пострадали, те са 32, според съдебната статистика.
От представените данни става ясно, че 85% от жертвите на трафик у нас са жени. От Агенцията за закрила на детето изведоха информация, че за 2018 г. са регистрирани 23 деца станали жертва на трафик.

Според последния доклад на Европейската комисия над 20 500 граждани на Европейския съюз са станали жертва на трафик за периода 2015-2016 г., посочи зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. Най-голям процент 56% от тях са с цел сексуална експлоатация. Близо 70% са жени и момичета. Водещите пет държави по брой жертви на трафик хора са Румъния, Унгария, Нидерландия, Полша и България.
Част от методите за привличане към трафик с цел сексуална експлоатация са чрез насилие и заплахи, както и емоционално сближаване, което прераства в принуждаване. Друг метод е предлагането на по-добри условия за работа в чужбина. Интернет също е основен начин трафикантите да се свързват със своите жертви.

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up