Неделя, Юли 12, 2020
Спешна помощ може да намали смъртността на пътя

За това предупреждава доклада на Държавната агенция по безопасност на движението (ДАБД). Според експертите съществуващите спешни отделения не са добре обезпечени кадрово, технологично и финансово. Има и сериозен дефицит на лекари. Ако времето за казване на първа помощ бъде намалено от 25 на 15 минути жертвите може да намалеят с една трета, тъй като в голяма част от случаите, смъртта настъпва в първите минути след инцидента.

Има неравнопоставеност по отношение на времето за достъп до спешна медицинска помощ. – се казва още в доклада - Налице са съществени различия както в рамките на районите на обслужване на един Център за спешна медицинска помощ, така и между отделните области. В Ямбол например на 16 хиляди души се пада по един мобилен екип, а в област Велико Търново, Пловдив и Бургас такъв екип е разпределен между 140-210 хиляди. Фалшивите сигнали до 112 допълнително усложняват работата на медиците.
Друго на което се обръща внимание, е липсата на достатъчно обучени парамедици и фактът, че системата за спешна помощ не разполага с възможности за използване на специализиран санитарен транспорт за труднодостъпни райони са сериозни проблеми.
Според експертите поставянето на изнесени пунктове по магистралите и най-натоварените пътни участъци може да намали броя на жертвите. Друга от идеите е шофьорите с дълъг стаж зад волана да минават опресняващи курсове за оказване на първа помощ.
Източник: БНТ

 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up