Четвъртък, Януари 23, 2020

Паметна плоча на д-р Начо Планински ще бъде открита пред МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен, съобщават от лечебното заведение. Д-р Начо Планински е възрожденски лекар, просветител, читалищен деец и общественик, първи околийски лекар и втори управител на Сливенската болница след д-р Георги Миркович, от октомври 1879 г. до смъртта си през 1895 г.

drnachoplaninski

Откриването ще се състои на 17 юли от 11.00 ч. пред Административно-стопанския блок на болницата.

От МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ канят гражданите които желаят да присъстват, за да се отдаде почит на многостранната дейност на д-р Начо Планински, неделима част от 140-годишната история на Сливенската болница.

На 20 юли 1847 /стар стил/ година в град Стара Загора е роден д-р Начо Планински-един от първите българи, които завършват медицина в Букурещ и активно участват в обществения живот на Румъния, а след завръщането си и в България. След дипломирането си работи само две години в Стара Загора, откъдето бива прогонен поради прогресивните си убеждения и така през 1871 година се установява в Сливен.
Гражданите на Сливен го посрещат с радост и почит, а вестник „Македония“ списван от Петко Рачев Славейков помества съобщение,че д-р Начо Планински ще практикува в града едновременно с близкия си приятел, поета Петър Иванов, който е назначен за главен учител.
Успоредно с работата си като лекар, д-р Планински е проводник и на политико-бунтарските идеи на времето. Включва се активно и в живота на читалище „Зора“, като поддържа тесни връзки и с основоположника на читалището Стефан Гидиков. През 1873 година д-р Планински е избран за председател на „Зора“, като до края на живота си остава активен участник в живота на читалището.
Интересен факт от богатия обществено-културен ангажимент на д-р Планински е неговото сътрудничество в списването на първия хумористичен вестник в журналистическата история на Сливен – “Смешлю’’.
Заедно с д-р Миркович и със съдействието на Петко Рачев Славейков през 1879 година започва издаването на първия български вестник в Сливен „Българско знаме“, като по същото време доставят в града и първата сливенска печатница. От 1881 година още в рамките на Източна Румелия, д-р Планински участва и в издаването на вестник „Съветник“.
За съжаление, този изключетелно надарен специалист и активен участник в културния подем на град Сливен умира от тиф едва на 48 години, заразявайки се от болен пациент.

Източник: Библиотека Зора , Сливен

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up